Cijeli intervju će se emitirati sutra u SAD-u. Nehammer se početkom sedmice sastao s ruskim predsjednikom i tako postao prvi zapadni čelnik koji je to učinio od početka invazije u februaru.

Kaže da je Putinu u Moskvi rekao da "moralno gubi rat" i da "svi odgovorni za ratne zločine moraju biti izvedeni pred pravdu".

U isječcima iz Nehammerovog intervjua za NBC austrijski kancelar je izjavio da vjeruje da Putin živi u svom svijetu, prenosi Index.hr.

- Mislim da je sada u svojoj ratnoj logici. Smatra da je rat nužan za sigurnosne garancije Ruske Federacije. Ne vjeruje međunarodnoj zajednici. Za genocid u Donbasu krivi Ukrajince. Dakle, dok je sada u svom svijetu, mislim da zna što se sada događa u Ukrajini. Ali mislim da on vjeruje da pobjeđuje u ratu - rekao je Nehammer.

Nehammera je voditelj pitao o Putinovoj reakciji na optužbe za ratne zločine.

- Rekao mi je da će sarađivati ​​s međunarodnom istragom, s jedne strane, a s druge strane rekao mi je da ne vjeruje zapadnom svijetu. Tako da će to biti problem u budućnosti. Mislim da je međunarodno povjerenje u Ujedinjene ncije, međunarodna istraga, neophodna. Tako da je to bila teška međusobna rasprava. Ali pokušao sam ga uvjeriti da nam je, na primjer, rat u bivšoj Jugoslaviji pokazao da je međunarodna istraga korisna za procesuiranje ratnih zločinaca - kazao je austrijski kancelar za NBC.