open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Od Ovčara do Mostara: Odobren ugovor za kredit od 300 miliona eura za gradnju na Koridoru Vc
Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (Koridor Vc, dionica Ovčari - Mostar sjever) u iznosu od 300 miliona eura.
24.06.2022. u 10:26
get url
text

Projekt podrazumijeva finansiranje izgradnje dionice autoputa od Ovčara do Mostara sjever na Koridoru Vc, a izgradnja autoputa će biti podijeljena na dionice Ovčari - Mostar sjever i Mostar sjever - Mostar jug.

Dionica od Ovčara do Mostara sjever sastoji se od tri dijela i uključuje Ovčari - ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj  - Mostar sjever u ukupnoj dužini oko 35 kilometara. Planirano je da bude finansirana ovim kreditnim sredstvima, ali i zajmom  EBRD-a. 

Kredit će biti preusmjeren na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosno JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora dostaviti Vijeću ministara BiH nacrt ugovora o finansiranju s osnovama za njegovo zaključivanje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.