open-navfaktor-logo
search
Sydney
Odbačene optužbe protiv muftije Islamske zajednice u Australiji Jasmina ef. Bekrića
Policija je u petak odbacila niz optužbi za prevaru protiv Jasmina ef. Bekrića (56), muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, koji je u oktobru prošle godine bio priveden zbog sumnji da je zlupotrijebio donacije za ovaj džemat.
19.08.2022. u 17:41
get url
text

Kako javlja news.com.au, policija je odbacila niz optužbi protiv ovog vjerskog službenika za navodno unovčavanje čekova namijenjenih dobrotvornim aktivnostima, dok je Bekrić priznao krivnju za prekršaj s oružjem.

Bekrić je sa smiješkom danas izašao iz suda u Downing Centru nakon 20-minutnog ročišta na kojem je odbačeno 11 optužbi protiv njega.

- Bilo je sasvim prikladno da policija povuče optužbe za prevaru; moj klijent osjeća izuzetno olakšanje - rekao je njegov advokat Philip Strickland.

 

VEZANI TEKST - U Australiji priveden Jasmin ef. Bekrić, osumnjičen za zloupotrebe novca od donacija

Odbačene optužbe uključivale su sedam tačaka za nepošteno stjecanje finansijske prednosti prevarom.

Svaka od tih optužbi odnosila se na odvojeni navodni incident u kojem je Bekrić bio optužen za unovčavanje čekova bosansko-australske islamske organizacije na svoj lični račun u Commonwealth Bank of Australia.

Depoziti su iznosili oko 40.000 dolara, navela je policija u sudskim dokumentima prije nego što je odbacila optužbe.

Ostale optužbe koje su odbačene odnosile su se na navodno davanje lažnih izjava na službenim obrascima, a jedna u kojoj se navodi da je Bekrić imao 6.500 dolara mogućeg ukradenog novca u svom posjedu.

VEZANI TEKST - Muftija Bekrić suspendovan s mjesta glavnog imama IZ Australije

Bekrić se izjasnio krivim po optužbi za oružje u vezi sa teleskopskom palicom koju je policija pronašla u njegovoj kući tokom pretresa prošlog oktobra.

- Moj klijent je uvijek tvrdio da je nevin po optužbama za prevaru, ali je priznao palicu. Veliki je bio pritisak imati ovakve optužnice nad glavom. Želim da čestitam policiji, mislim da je bilo prikladno da povuku optužbe - rekao je njegov advokat Strikland.

Bekriću će u srijedu pred istim sudom biti izrečena kazna zbog optužbe za palicu, odnosno posjedovanje zabranjenog oružja bez dozvole.

Podsjetimo, nakon što je priveden u oktobru prošle godine, Bekrić je podnio ostavku, a Izvršni odbor Islamske zajednice u Australiji (AISBiH) suspendovao ga je s mjesta imama Islamske zajednice u džematu Smithfield do okončanja postupka protiv njega.

Muftija Bekrić, inače, uživa veliko povjerenje i podršku članova Islamske zajednice u Sydneyu, čija velika većina podržava njegov povratak na funkciju sa koje je odstupio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.