open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Tuzla
Određen jednomjesečni pritvor Kabiloviću i članovima njegove grupe
Pritvor određen za 14 osoba koje su osumnjičene da su pripadale kriminalnoj organizaciji koju je organizirao i vodio Beriz Kabilović
21.12.2019. u 13:34
get url
text

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla donio je odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za 14 osoba koje su osumnjičene da su u periodu od 2014. do decembra 2019. godine u kriminalnoj organizaciji koju je organizirao i vodio Beriz Kabilović (32), nastanjen u Tuzli, počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa većim brojem drugih krivičnih djela.

Pritvor je određen organizatoru grupe Berizu Kabiloviću (32), kao i za Selvera Salimovića (34), Adnana Požegića (32), Muju Mandžića (49), Ammara Adrovića (41), Amira Lisičića (38), Amera Beganovića-Hajdarevića (42), Adisa Šahinagića (34), Semira Mustafu (29), Admira Trumića (29), Ermina Trumića (25), te za Armina Halilovića (23)-koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora, Alena Jahića (34)-koji se od ranije nalazi u pritvoru, kao i za još jednu osobu koja je trenutno nedostupna organima krivičnog gonjenja.

Beriz Kabilović je osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal počinjen u vezi i u sticaju sa krivičnim djelima iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, podstrekavanje na pokušaje ubistva, dogovor za učinjenje krivičnih djela, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje i pranje novca, dok su sve ostale osobe osumnjičene za organizirani kriminal, te u zavisnosti od uloge i zadataka u kriminalnoj organizaciji i za neka druga navedena krivična djela.

- Oni se sumnjiče da su u pomenutom periodu, kao osobe koje su pojedinačno ili u grupama ranije osuđivane za različita krivična djela sa elementima nasilja, napravili kriminalnu organizaciju, kako bi svojim djelovanjem sistematski i planski na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i šire, sebi pribavili veću protivpravnu imovinsku korist i obezbijedili prevlast i premoć u kriminalnom miljeu - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Svi oni su uhapšeni u velikoj akciji MUP-a TK kodnog naziva "Scarface", koja je proverdena uz asistenciju Federalane uprave poilicije (FUP) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, a uz nadzor Kantonalnog tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.