open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Optuženi za paljenje unutrašnjosti pravoslavne crkve u Visokom
Oštećenjem tuđih simbola-stvari koje služe u vjerske svrhe javno su izazivali narodnosnu i vjersku netrpeljivost između konstitutivnih naroda koji žive na području Federacije Bosne i Hercegovine, naveli su iz Tužilaštva ZDK
21.06.2019. u 21:36
get url
text

Općinski sud u Viskom potvrdio je optužnicu zeničkog Kantonalnog tužilaštva protiv Esmira S. i Mehmeda Z., kojom ih tereti za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Oni su, prema navodima iz optužnice, tačno neutvrđenog datuma u toku juna prošle godine na području Općine Visoko, zajedno i po prethodnom dogovoru, oštećenjem tuđih simbola-stvari koje služe u vjerske svrhe javno izazivali narodnosnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i srpske nacionalnosti koji žive na području Općine Visoko paljenjem pravoslavne crkve "Rođenje Presvete Bogorodice" koja se nalazi u pravoslavnom groblju u mjestu Čekrekčije, općina Visoko.

- To su počinili znajući da je brat od Esmira S. smrtno stradao u toku proteklog rata u Bosni i Hercegovini za šta on smatra odgovornim Srbe iz mjesta Čekrekčije, te znajući da je prijatelj od Mehmeda Z. S. M. u zavadi sa licem srpske nacionalnosti po imenu C. Z. iz mjesta Čekrekčije, općina Visoko zbog čega je vođen sudski postupak pred nadležnim sudom, ali i zbog toga što je sa C. Z., čiji otac C. S. je i zadužen za čuvanje i održavanje pravoslavne crkve "Rođenje Presvete Bogorodice" i Mehmed Z. imao određenih problema - navedeno je u optužnici.

Dalje se navodi da su njih dvojica došli do pravoslavnog groblja u mjestu Čekrekčije i sa drvene ograde odlomili dvije letve na čije vrhove su stavili pvc vrećice, a onda došli do
pravoslavne crkve koja je u sredini groblja, pored koje su odbacili letve, te upotrebom sile otvorili ulazna vrata crkve i ušli u njenu unutrašnjost.

Tu su pronašli šibicu, a onda na prestolnu ploču najsvetiji dio oltara-časne trpeze za vjerske obrede koju su i polomili i koja je bila pokrivena crvenom plahtom sabrali simbole-stvari i predmete koji služe za vjerske potrebe među kojima i ikone-pravoslavne svete slike ali i drvenu stolicu i plinsku bocu, nakon čega su sve navedene stvari zapalili.

Ostale stvari u crkvi, tačnije dio preostalih ikona koje su poskidali sa zidova ali i svete sasude - oblik svete čaše za pričešće, te čirake – nosače za svijeće razbacali po podu crkve i napustili crkvu, ponijevši sa sobom iz crkve jedan kramp i jednu mačetu – nož.

- Navedeni vjerski simboli-stvari i predmeti koje služe za vjerske svrhe pravoslavne crkve su izgorjele ali do gorenja crkve nije došlo iako se iznad mjesta gdje se nalazi prijestolna ploča nalazi zid u obliku luka koji se povezuje sa krovom na kojem su vidljivi crni tragovi gareži a iznad navedenog zida vidljivo da je došlo do deformacije drvenih lajsni u predjelu krova na koji način su oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu - Mitropoliju Dabrobosansku Sarajevo za iznos od oko 26.000 KM - navodi se u optužnici.

Mačetu - nož, koju su ukrali iz crkve pronašli su u kući Esmira S. pripadnici policije iz Visokog prilikom pretresa.

- Oštećenjem tuđih simbola-stvari koje služe u vjerske svrhe javno su izazivali narodnosnu i vjersku netrpeljivost između konstitutivnih naroda koji žive na području Federacije Bosne i Hercegovine, čime su počinili krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 163. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 31. KZ FBiH - dodaje se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.