open-navfaktor-logo
search
Iz nehata
Optužnica u Brčkom: Čitao knjigu pored svijeće pa umalo zapalio cijelu kuću
Svijeća se prevrnula dok je Ibišević spavao, te se vatra proširila na sav namještaj i stvari koje su se nalazile u prostoriji
21.08.2019. u 19:52
get url
text

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv 38-godišnjeg Mustafe ibriševića iz Brčkog, koja ga tereti da je u septembru prošle godine iz nehata izazvao požar u većem obimu.

Kako se navodi u optužnici, Ibišević je 9. septemra 2018. godine, oko tri i po sata nakon pomoći, čitao knjigu pored svijeće u prostoriji kuće. U toj prostriji nalazili su se kauč, fotelja, ormarić, sto i drugi namještaj, kao i mnogo stare odjeće.

Ibišević je, prema navodima optužnice, bio svjestan da bi plamen svijeće mogao zapaliti namještaj ili odjeću u pretrpanoj prostoriji, ali je olako držao da do toga neće doći i da će to moći spriječiti.

On je potom zaspao, a za to vrijeme se svijeća prevrnula, i vatra se proširila na sav namještaj i stvari koje su se nalazile u prostoriji, ali nije došlo do širenja na krovnu konstrukciju.

- Da požar nije bio blagovremeno ugašen od strane profesionalne vatrogasne jedinice, postojala je opasnost da se proširi na stambeni objekat lijevo od opožarenog objekta vrijednosti 24.750 KM, na prizemni objekat lijevo od ulaza prema opožarenom objektu vrijednosti 16.250 KM i objekat desno od ulaza vrijednosti 42.500 KM, dakle, iz nehata požarom izazvao opasnost za imovinu većeg obima - stoji u optužnici.

Ibišević se tereti za krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.