open-navfaktor-logo
search
Ekonomske mjere
Otplata kredita: Čelnici Agencije za bankarstvo u izolaciji, Novalić obećao odgovor sutra
Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio moratorij na otplatu kredita koji bi se, pored pravnih subjekata, odnosio i na sva fizička lica, u javnosti su se pojavile kontradiktorne informacije.
25.03.2020. u 17:42
get url
text
Bankarski krediti

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH koji je prisustvovao sastanku premijera sa predstavnicima Agencije za bankarstvo FBiH i banaka, je potvrdio da će se moratorij odnositi na sva fizička lica.

- Za fizička lica je neki prijedlog da se ide, da svi koji to hoće budu oslobođeni plaćanja kredita u naredna tri mjeseca, a oni koji neće, da se izjasne, da kažu: "Mi želimo nastaviti plaćati" – izjavio je Smailbegović prošle sedmice za Faktor.

Međutim, Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH je u petak usvojio mjere kojima se bankama i nedepozitnim finansijskim institucijama nalaže da, kada su u pitanju fizička lica, "postupaju na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata". To u praksi znači da mogućnost korištenja moratorija neće imati svi građani, već samo oni za koje banke procijene da su "ugroženi". Dakle, banke mogu, ali ne moraju, olakšati građanima otplatu kredita i ostavljen im je prostor da u skladu sa vlastitim procjenama uskrate pravo svakom fizičkom licu da odgode plaćanje kredita.

VEZANI TEKST - Građani se prerano radovali zbog moratorija: Banke će odlučivati kome će odgoditi otplatu kredita

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle je zatim u razgovoru za Faktor potvrdio da se moratorij neće odnositi na sve građane, već samo na one za koje banka procijeni da nisu u mogućnosti vraćati kredite.

- Procjena na vraćanje kredita utvrđuje se na osnovu mjesečnih primanja građana. Svi oni koji budu imali prihode od kantona, javnih ustanova, elektroprivreda, telekoma i drugih, nema razloga da stanu sa otplatom kredita. Svi oni koji ne budu imali mjesečne prihode i ne mogu vraćati kredite, jasno je da će banke napraviti rješenje koje je optimalno i za građane i za banku, a isto to vrijedi i za pravna lica – kazao Kutle za Faktor.

Međutim, federalni premijer Fadil Novalić je na konferenciji za medije u utorak ponovio da će banke pomjerati plaćanje rata kredia najmanje tri mjeseca i do godinu dana "svim građanima koji trebaju plaćati rate, osim onima koji to ne žele".

S obzirom na oprečne informacije, Faktor je ponovio upit za detaljno pojašnjenje te odluke, odnosno da li će moratorij biti omogućen svim fizičkim licima ili samo onima kojima banka to odobri, te da li Vlada FBiH ima mehanizme da "natjera" banke da postupe u skladu sa njenim odlukama.

Federalni premijer Fadil Novalić je u odgovoru na naš upit kazao da je bio sastanak sa svim bankama, na kojem su se akteri složili da dođe do moratorija za sve grđane, osim za one koji to ne žele.

- To je bio zaključak sastanka. To je trebala da servisira Agencija za bankarstvo FBiH kroz uredbe i proglase i to je ona uradila na način na koji je uradila. Ja sam dao danas Agenciju za bankarstvo FBiH, oni su izolaciji. Sutra ćemo na jednu od ovih konferencija dovesti predstavnika Agencije za bankarstvo da kaže tačno kako to funkcionira, da li se klijent javlja banci, ili se banka javlja klijentu. Šta sa kreditom koji dolazi za nekoliko dana, 1. aprila? Sutra ćemo dati te informacije. Doći će odgovorne osobe iz Agencije za bankarstvo ili iz banaka – najavio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.