open-navfaktor-logo
search
Gradačac
Otvoren 45. Međunarodni sajam šljive
Sajam je otvorenim proglasio Valentin Inzko, visoki predstavnik OHR-a u Bosni i Hercegovini. 
29.08.2018. u 16:02
get url
text
Otvaranje Sajma šljive

U Gradačcu je danas otvoren 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ˝Sajam šljive˝, na kojem svoje proizvode i usluge predstavlja 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Osim prezentacije hrane, pića i poljopriredne mehanizacije i zaštitnih sredstava, održat će se i stručno-naučna predavanja, niz okruglih stolova i izložbi te prezentacija programa u oblasti poljoprivrednog biznisa. 

Sajam je otvorenim proglasio Valentin Inzko, visoki predstavnik OHR-a u Bosni i Hercegovini. 

- Danas je Gradačac koji se spominje prvi put 1302. godine, glavni grad Bosne i Hercegovine i glavni grad cijele regije, mada je to cijele godine glavni grad za šljivu i prehrambene proizvode. Drugi razlog je da je ovo glavni grad poznatih i uspješnih ljudi. Uspješni su na području tekstila, hemijskih, mehaničkih i prehrambenih proizvoda, a ti prehrambeni proizvodi danas su u trendu. Biološka i organska hrana je važna. To su i obrtnici kod kuće. Njemačka mada ima velike firme kao što su BMW, VW, Siemens... 80 procenata stvari rade male porodične firme - naveo je Inzko prilikom otvaranja sajma. 

Novost na ovogodišnjem sajmu je održavanje prvog sajma pčelarstva sa međunarodnim učešćem, tokom kojeg će biti prezentovani naučni radovi, a za najbolje ocijenjen med bit će dodijeljene medalje. 

- Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje. Ujedno on je i prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođačima prezentiraju olakšice za proizvodnju investitorima kojih na sajmu uvijek ima mnogo daju mogućnost ulaganja u Bosnu i Hercegovinu - rekao je Hašim Šabanović, direktor Sajma. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je da je u proteklih pola decenije koliko postoji, a održava se 45. put, sajam šljive evoluirao u sajam poljoprivrede. 

- Predstoji još jedna evolucija, da se to sve tretira ruralnim razvojem, dakle integralna poljoprivredna industrija, prehrambena industrija i turizam. I zaista to ide u tom smjeru. Vlada FBiH čini maksimalan napor u razvoju ovog sektora i ulaže oko 70 miliona KM u poljoprivredu godišnje u principu granta, što možda i nije veliki novac ali ako pomnožite da to radimo 20 godina, naravno da je taj novac od preko milijardu morao dati rezultat - poručio je Novalić. 

˝Petrokemija˝ iz Kutine je sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo sponzor ovogodišnjeg Sajma šljive, a partner sajma je Grad Zagreb i Obrtnička komora. 

- Mi u Hrvatskoj također, proizvode iz BiH smatramo domaćim proizvodima bez obzira na to što se oni uvoze. Pogotovo što nas ima mnogo sa ovim korijenima iz BiH, tako da je to nama isto - kazala je Mirka Jozić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba. 

Sajam šljive zatvara se 1. septembra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.