open-navfaktor-logo
search
Crveni krst BiH
Otvoren humanitarni broj za pomoć stanovništvu Ukrajine
Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH) otvara humanitarni broj 17023, a pozivom se doniraju dvije KM za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.
28.02.2022. u 16:03
get url
text
Crveni krst BiH

- Ako se za tim ukaže potreba, Društvo Crvenog krsta/križa BiH će kao humanitarna organizacija pružiti interventnu pomoć svim ugroženim, pratit će situaciju i opredijeliti se na koji način može pružiti podršku u okviru globalnog apela Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca - navodi se.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH je dio Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca - najveće globalne humanitarne mreže i vodi se njenim osnovnim principima humanosti, nepristrasnosti, neutralnosti, nezavisnosti, dobrovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti.

Kako se navodi, u skladu sa novonastalom situacijom koja je zadesila ugrožena područja, Društvo Crvenog krsta/križa BiH je bilo u kontaktu sa Delegacijom klastera Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca za centralnu i jugoistočnu Evropu, kao i sa Sekretarijatom mreže društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca 'Komšije pomažu prve'.

- Izražavamo nadu za humano postupanje prema svim ljudskim bićima; zaštitu najugroženijih (djece, žena, bolesnih i ranjenih, kao i novinara, medicinskog i humanitarnog osoblja); sprječavanje ljudske patnje. Društvo Crvenog krsta/križa BiH zalaže se za poštivanje i primjenu normi Međunarodnog humanitarnog prava i ispunjavanje obaveza koje su države preuzele ratifikacijom Ženevskih konvencija iz 1949. i njihovih Dopunskih protokola. Takođe izražavamo našu nadu za brzo rješavanje trenutne krizne situacije - saopćilo je Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.