open-navfaktor-logo
search
Skenderija
Otvoren Sarajevski festival turizma: Više od 70 izlagača iz BiH i svijeta
Tema ovogodišnje manifestacije je "Outdoor i avanturistički turizam" te će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija o ovoj temi
23.10.2019. u 12:37
get url
text

U Centru Skenderija u Sarajevu, uz učešće više od 70 izlagača iz nekoliko zemalja, danas je svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze, čiji je cilj promocija bogate turističke ponude Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevski festival turizma prilika je turističkim radnicima da predstave domaćem i stranom tržištu nove sadržaje. Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo podsjetio je kako je Sajam turizma 1970. godine bio prvi sajam koji je organizovao Centar Skenderija.

-Zaista, Centar Skenderija i Sarajevski sajam stavljaju akcent na turizam. Prepoznajemo da je turizam razvojna prilika BiH i grada Sarajeva - rekao je Kapo.

Dodao je kako se zajednički radi na razvoju turizma, a to je ono što BiH može brendirati, ne samo u regiji nego i cijelom svijetu. Podsjetio je kako Centar Skenderija ove godine slavi 50 godina postojanja i radi na pripremi jedne manifestacije.

-Mi smo u decembru pripremili zanimljiv i dobar program koji će Centar Skenderija, Sarajevski sajam, Sarajevo i BiH staviti na turističku kartu Evropu - rekao je Kapo, ne otkrivajući previše detalja. 

{$galerijaFotografija}

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić izjavio je kako je ovakav događaj na ponos gradu, Kantonu Sarajevo (KS), a posebno Skenderiji koja od 1970. baštini tradiciju sličnih događaja na promociji turizma.

-Ovogodišnji sajam se dešava u periodu kada mi širom zemlje doživljavamo, posebno u KS i gradu Sarajevo, jedan izniman razvoj turističke industrije - rekao je Bašić. 

Dodao je kako Vlada KS i Ministarstvo privrede KS pokušavaju na sve načine unaprijediti kapacitete i ponudu.

-Turizam je, ne samo jedna industrijska grana koja doprinosi poboljšanju i povećanju broja radnih mjesta, poboljšanju usluge koja se nudi domaćim i stranim turistima. Nemojte zaboraviti da turizam kozmopolitizira sredinu - podsjetio je Bašić, koji je otvorio sajam.

Dodao je kako je turizam jedna od bh. perspektiva i da mu treba ići u susret.

Pristuni su imali priliku i vidjeti koreografiju bosanskog kola, koje su izveli članovi KUD "Visoko". Tema ovogodišnje manifestacije je "Outdoor i avanturistički turizam" te će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija na ovu temu, a počinje uvodnim izlaganjem Almira Pešteka s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Govornici i panelisti na konferenciji su istaknuti stručnjaci i profesionalci iz oblasti turizma.

Program sajma će obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizirana međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja.  Posebno mjesto u promociji imat će tradicionalna bosanska kuhinja. Na otvorenju festivala je pripremljeno i tradicionalno jelo tarhana, a oko 1.500 porcija će biti podijeljeno posjetiocima.

Prvog dana festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuhara u BiH će zajedno s učenicima Mješovite srednje škole "Džemal Bijedić" iz Goražda kuhati i prezentirati jela. Sa terminologijom starinskog bosanskog kulinarstva imat će priliku upoznati se posjetioci koji danas dođu na festival u terminu od 16 do 17 sati. Predavanje će održati profesor Enes Kujundžić.

Za sutra je planirano takmičenje u poslastičarstvu, a nakon glasanja za najbolju tortu, kolači će biti podijeljeni svim posjetiocima. Dio ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su zainteresirani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine, koja iz godine u godinu privlači sve više turista.

Na sajmu će se predstaviti više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo - Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan. Sajam će biti otvoren do 25. oktobra, a završit će dodjelom priznanja "Najbolji potez u turizmu - Ljeto 2019".

Festival turizma - 23. 10. 2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.