open-navfaktor-logo
search
Podaci iz SAD-a
Pala djelotvornost: Pfizer i Moderna vakcina protiv delta soja učinkovite samo 66 posto
Djelovanje Pfizer i Moderna vakcine protiv COVID-19 palo je s 91 na 66 posto otkad delta varijantni soj koronavirusa preovladava u Sjedinjenim Američkim Državama.
25.08.2021. u 20:34
get url
text

Pokazali su to podaci koje su jučer objavile zdravstvene vlasti u SAD-u, prenosi france24.com.

Kako se navodi, podaci proizilaze iz istraživanja provedenog na hiljadama zaposlenika domova zdravlja i bolnica u šest američkih saveznih država kako bi se djelotvornost vakcine ispitala u stvarnim uvjetima.

Sudionici su ispitivani svake sedmice kako bi se otkrile simptomatske i asimptomatske infekcije.

Gotovo svi vakcinisani zdravstveni radnici primili su Pfizerovu ili Moderninu vakcinu.

Između decembra 2020. i aprila 2021. djelotvornost vakcine u sprečavanju infekcije bila je 91 posto, pokazuju podaci koje su objavili Centri za suzbijanje i prevenciju bolesti (CDC).

Ali, u sedmicama kada je delta soj preovladao, što znači da je bio odgovoran za više od 50 posto slučajeva, djelotvornost se smanjila na 66 posto.

Autori studije upozoravaju ipak da uzrok tom padu nije samo delta varijantni soj koronavirusa, nego i činjenica da djelotvornost vakcine vremenom slabi.

- Premda privremeni podaci govore o umjerenom smanjenju djelotvornosti vakcine za COVID-19 u sprečavanju infekcije, činjenica da se infekcije ipak smanjuju za dvije trećine govori o važnosti i koristi vakcine - pišu autori radova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.