open-navfaktor-logo
search
Okupirana teritorija
Palestina traži od Ujedinjenih nacija da ispita biološke laboratorije u jevrejskim naseljima
Palestina je zatražila od Ujedinjenih nacija (UN) i njihovih specijaliziranih agencija da pošalju međunarodni tim za biološku istragu da ispita laboratorije u ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući Jerusalem (Al-Quds), prenosi Anadolija.
23.11.2021. u 22:27
get url
text

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, Omar Awadallah, direktor Ureda za saradnju s UN-om pri Ministarstvu vanjskih poslova Palestine, obratio se na sastanku država članica Konvencije o biološkom oružju 2021, koji je danas počeo u UN-u u Ženevi.

Awadallah je tom prilikom ponovo potvrdio opredijeljenost svoje zemlje međunarodnom sporazumu, uključujući i neposjedovanje oružja za masovno uništenje, formiranje nacionalnog komiteta pod vodstvom Ministarstva vanjskih poslova za zabranu biološkog oružja i usklađivanje palestinskih zakona s odredbama konvencije.

Ukazujući na prepreke s kojima se Palestina suočava u implementaciji sporazuma, Awadallah je ukazao na neizvjesnost oko toga šta se sve razvija u ilegalnim jevrejskim naseljima i okupiranim područjima, kao i na ilegalnu okupaciju i izraelske kontrole na prijelazima i granicama.

Podsjetio je da je Izrael koristio hemijsko oružje protiv palestinskog naroda i da su jevrejski doseljenici spalili neke palestinske porodice koristeći hemikalije.

Apelovao je na UN i relevantne organizacije da pošalju međunarodni istraživački tim koji će ispitati biološke laboratorije u jevrejskim naseljima koja su ilegalno izgrađena na okupiranom palestinskom teritoriju.

Konvencija o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja hemijskog oružja i o njegovu uništenju (Chemical Weapons Convention - CWC) stupila je na snagu 1997. i do sada su joj pristupile 193 države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.