open-navfaktor-logo
search
Nakon vojnog udara
Papa Franjo pozvao na oslobađanje političkih vođa u Mijanmaru
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je na oslobađanje političkih vođa i napredak prema demokratiji u Mijanmaru, gdje je nedavno došlo do vojnog udara.
08.02.2021. u 16:22
get url
text

Papa je u Vatikanu primio novoimenovane ambasadore a tokom obraćanja dotakao se aktuelnih dešavanja u svijetu. Jedna od tema je bila i situacija u Mijanmaru. 

- Put ka demokratiji naglo je prekinut prošlosedmičnim pučem. To je dovelo do pritvaranja brojnih političkih lidera, za koje se nadam da će biti pušteni što je prije moguće, kao znak poticaja za iskreni dijalog za dobrobit zemlje - poručio je papa Franjo. 

VEZANI TEKST - Vojska preuzela vlast u Mijanmaru, uhapšena predsjednica koja je odgovorna za genocid nad muslimanima

Papa je, također, izrazio nadu da će 2021. biti godina u kojoj će biti okončani sukobi u Siriji. 

Napomenuo je da bi direktan dijalog između Izraelaca i Palestinaca trebao biti osnova za rješavanje međusobnih problema.

U kontekstu pandemije COVID-19, papa je naglasio kako osnovne zdravstvene usluge, uključujući i vakcinu protiv COVID-19, moraju biti dostupne svima. 

Podsjećamo, vojska u ovoj azijskoj državi izvela je državni udar i uhapsila predsjednicu Aung San Suu Kyi i njene najbliže saradnike a kao odgovor, kako su naveli, na izbornu prevaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.