Crkva

Papa u Irskoj obećao da će okončati prikrivanje seksualnog zlostavljanja

Objavljeno: 25.08.2018. u 20:04

Papa Franjo posjetio je Irsku, što je prva posjeta jednog pape nakon 38 godina, a desila se u vrijeme kada svijet priča o irskoj katoličkoj crkvi koja je desetljećima zataškavala spolno zlostavljanje djece koje su činili njezini svećenici

Papa Franjo: Odvratni zločini sramota za katoličku zajednicu

Papa je rekao da dijeli ljutnju katolika zbog prikrivanja zločina i obećao završetak tog zla. Ovo je prva posjeta jednog pape Irskoj od 1979. godine kada je ovu zemlju posjetio Ivan Pavao II.

Papa Franjo je, tokom posjete Irskoj, izjavio da ne može, a da ne prizna ozbiljan skandal u toj zemlji, koji se odnosi na zlostavljanje mladih ljudi, a za čiju zaštitu i obrazovanje je bila zadužena Crkva. 

Poručio je da neuspjeh crkvenih vlasti, naime, biskupa, svećenika i ostalih, da se suoče s tim odvratnim zločinima opravdano je izazvao zgražanje i bijes te i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu.

- Dijelim ova osjećanja - rekao je papa Franjo. 

Očekuje se da će se Papa sastati i s žrtvama zlostavljanja tokom 36-satne posjete Irskoj.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije