open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Pilav: Situacija u KS se poboljšava, sutra će biti odluka o školama
Dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, na današnjoj press konferenciji iznijela je 24-satni presjek situacije izazvane novim koronavirusaom.
17.08.2020. u 14:39
get url
text

Prema njenim riječima, Zavod za javno zdravstvo KS presjek radi svako jutro do 10 sati, nakon čega priprema bilten i dostavlja Vladi KS. 

- Uzorci su prikupljani od 14. do 16. augusta i analizirani su u protekla 24 sata. Broj obrađenih testova u protekla 24 sata je 198, a broj zaraženih u tom broju obrađenih testova je 12. Danas imamo jedan jako dobar rezultat, što je otprilike nešto manje od 10 posto u odnosu na broj obrađenih testova i možemo reći da se situacija u KS poboljšava. Od broja novozaraženih, 67 posto su osobe koje su u samoizolaciji od ranije i pripadaju porodičnim klasterima - kazala je Pilav, te dodala kako u posljednja 24 sata nije bilo smrtnih ishoda.

U izolatoriju na Podhrastovima trenutno su hospitalizirana 52 pacijenta.

- Smanjuje se i broj  hospitaliziranih, što govori u prilog padu krivulje i izlasku iz ove faze. Na respiratoru se nalazi jedna osoba, dok je u posljednja 24 sata osam pacijenata otpušteno iz izolatorija. S druge strane, ne pristiže broj novozaraženih s kliničkim slikama koje bi se trebale tretirati u izolatoriju na Podhrastovima - dodala je.

Od 31. januara do 17. augusta u KS zaraženo je 3.413 osoba, ukupno je izliječeno 2.432, dok je 921 slučaj zaraze trenutno aktivan.

Govoreći o nastavnom procesu u školama, Pilav je kazala da će sutra obznaniti na koji način će nastava biti organizirana, da li će to biti online, redovan odlazak u školu ili kombinovani model.

- Naš najveći izazov je odlazak djece u školu i početak školske godine. Napravit ćemo najbolje za našu djecu - zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.