open-navfaktor-logo
search
Projekat SASE
Platforma za finansijsku analizu: "Idem na sigurno - idem na Fast"
Ovo je finansijski pomoćnik koji vam omogućava da sami donesete odluku koristeći se svim alatima koji su u ponudi naše aplikacije, kaže direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović
19.12.2019. u 17:19
get url
text

U želji da da olakša trgovinu vrijednosnim papirima, te bržeg i jednostavnijeg pristupa informacijama kompanija, Sarajevska berza (SASE) predstavila je danas u glavnom gradu BiH platformu za finansijsku analizu FAST.  Prema riječima direktora SASE-a Tarika Kurbegovića, FAST je svojevrsni  finansijski pomoćnik kako bi se klijenti lakše snalazili na tržištu kapitala.

- Aplikacija, čiji je slogan "Idem na sigurno - idem na FAST" je takoreći napravljena u vidu finansijskog pomoćnika. Ne finansijskog savjetnika gdje vi plaćate nekoga drugog da vam kaže šta treba da uradite i vi uradite. Ovo je finansijski pomoćnik koji vam daje ekonomske alate da sami donesete odluku koristeći se svim alatima koji su u ponudi naše aplikacije - kazao je Kurbegović koji je autor aplikacije zajedno s Mahirom Džafićem.

Kurbegović je naglasio kako će uticaj na dalji razvoj aplikacije imati korisnici svojim reakcijama, sugestijama, kritikama...

- FAST obuhvata niz segmenata, horizontalnu i vertikalnu analizu, pregled kompanija i dužničkih vrijednosnih papira, usporedbu finansijskih izvještaja do tri kompanije po različitim godinama kao i mogućnost prikaza i usporedbe finansijskih pokazatelja za više kompanija istovremeno, analizu cijena obveznica... - istakao je Kurbegović i dodao:

- U naredna tri mjeseca, do 31. marta 2020. godine aplikacija će biti besplatna. Za registraciju korisničkog računa potrebno je samo poslati mail na adresu [email protected].  U kasnijoj fazi imat ćemo u ponudi dva paketa, standardni i profesionalni. Standardni će koštati na godišnjem nivou 50 KM, dok će profesionalni paket biti 50 KM mjesečno, s tim da postoji mogućnost popusta na dužu pretplatu.  

{$galerijaFotografija}

Tahir Taslaman, izvršni direktor SASE, kazao je kako su se u stvaranju FASTA vodili željom da se olakša pristup investitorima.

- Omogućili smo lako korištenje jednostavnih tehnologija. Također, osigurano je trgovanje u realnom vremenu - naglasio je Taslaman.

Među brojnim gostima iz poslovnog i bankarskog svijeta, bio je i Alpogan Sabri Erdogan, jedan od pomoćnika generalnog direktora Istanbulske berze s kojom SASE ima dobru saradnju. 

 

Sarajevska berza 19.12 2019
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.