open-navfaktor-logo
search
Singapur
Potpredsjednik Pence najavio novi susret Trumpa i Kima
Vjerujemo da će se samit održati iza Nove godine, ali kada i gdje, još je nepoznato, izjavio je Pence
15.11.2018. u 17:01
get url
text
Mike Pence, potpredsjednik SAD-a
Mike Pence, potpredsjednik SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump najvjerovatnije će se sastati sa sjevernokorejskim čenikom Kim Jong Unom na njihovom drugom samitu početkom 2019., saopćio je u četvrtak američki potpredsjednik Mike Pence.

- Vjerujemo da će se samit održati iza Nove godine, ali kada i gdje, još je nepoznato - izjavio je Pence na marginama samita Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

Pence je poručio južnokorejskom predsedniku Moon Jae Inu da "Kim želi da se učini nešto veoma značajno" na tom samitu, ali nije to pojasnio.

Moon je pružio uvjeravanja Penceu da Južna Koreja ostaje predana punoj provedbi svih rezolucija UN-a i sankcija protiv Pyongyanga, te da će međukorejski razgovori biti nastavljeni u bliskoj saradnji sa SAD-om, saopćeno je iz ureda američkog potpredsjednika.

Trump se sastao s Kimom na istorijskom sastanku u Singapuru na kome je sjevernokorejski čelnik obećao ukinuti program razvoja nuklearnog oružja svoje zemlje u zamjenu za određene ustupke Washingtona.

Uprkos nekoliko rundi pregovora između čelnika i diplomata Sjeverne i Južne Koreje i SAD-a, još, međutim, nema jasnog vremenskog okvira za realizaciju tih obećanja niti nagovještaja konkrentnog napretka, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.