Gotovo 8.000 osoba evakuirano je dok su se vatrogasci borili protiv požara koji je izmakao kontroli na Velikoj Kanariji na španskim Kanarskim otocima, saopćile su danas vlasti. Vatrena stihija, koja je izbila u subotu u blizni grada Tejeda, napreduje na nekoliko frontova, potaknuta kombinacijom visokih temperatura, vjetrova i slabe vlažnosti. Vatra je do sada zahvatila planinski centralni dio otoka, ali ne i priobalna područja nakrcana turistima u ljetnim mjesecima. 

- Vatra je još uvijek van kontrole. To je veoma ozbiljan požar - izjavila je Reutersu glasnogovornica službe za vanredne situacije.

Šesnaest aviona i helikopter, kao i više od 700 vatrogasaca, trenutno pokušava suzbiti vatrenu stihiju visoku i do 50 metara, saopćile su vlasti.

Više od 3.400 hektara zemljišta je izgorjelo, a vatra se širi prema parku prirode Tamadaba, u kome se nalaze neke od najstarijih borovih šuma na otoku.

Gotovo 400 vatrogasaca provelo je noć boreći se s vatrom, u nadi da će je ugasiti dok se šri prema naseljenim regijama. 

Zbog današnjeg požara, drugi put je stanovništvo Tejeda evakuirano u ovom mjesecu zbog vatrene stihije, prenosi agencija Reuters.