open-navfaktor-logo
search
Početak u petak
Pregovori o vlasti u TK: Koje su početne pozicije NS, DF-a, SBB-a i SBiH
Prije početka pregovora u SDP-u u rekli da će razgovarati sa svim strankama koje su parlamentarne u kantonu, dok su iz SDA poručili da su otvoreni za saradnju sa svima osim s PDA
24.10.2018. u 15:45
get url
text
Selim Bešlagić

Odvojenim sastancima delegacije SDP-a sa predstavnicima Naše stranke i DF-a, zvanično će početi pregovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu. Faktoru je danas potvrđeno da će se delagacije obje stranke odazvati pozivu koji je došao iz Kantonalnog odbora SDP-a.

U Skupštini TK SDP ima deset mandata, SDA devet, PDA sedam, DF tri, dok SBB, Naša stranka i Stranka za BiH imaju po dva.

Prije početka pregovora u SDP-u u rekli da će razgovarati sa svim strankama koje su parlamentarne u kantonu, dok su iz SDA poručili da su otvoreni za saradnju sa svima osim s PDA.

Pred početak pregovora o formiranju vlasti nisu nebitni ni stavovi četiri stranke sa manjim brojem glasova, a prva od njih će za pregovarački sto Naša stranka.

- Odazvat ćemo se pozivu SDP-a, a naš stav je jasan. Želimo koaliciju građanskih stranaka bez SDA i PDA. To bi značilo 19 ruku u Skupštini TK i po meni jednu stabilnu većinu. Treba usaglasiti jasan program i ciljeve, ali za nas je ovo jedina prihvatljiva opcija kada je u pitanju ulazak u vlast - kaže Selim Bešlagić, nosilac liste Naše stranke za Skupštinu TK.

U DF-u saznajemo da će sutra biti održana sjednica Kantonalnog odbora ove stranke, na kojoj će biti imenovani članovi delegacije koja će na pregovore s SDP-om. Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić danas se nije javljao na telefon, ali napomenimo da je, nakon što je postalo izvijesno da će DF biti parlamentarana u TK, Begić izjavio da njegova partija neće u koaliciju sa SDA i PDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Bahrudin Hadžiefendić rekao je za Faktor da u njegovu stranku još nije došao niti jedan zvaničan poziv za pregovore. Naglasio je, također, da je stav Centrale SBB-a da će razgovarati sa svim strankama osim SDA.

Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Besim Imamović, trenutno se nalazi van BiH, a za Faktor je kratko prokomentirao da je bilo kontakata s drugim strankama oko sastanaka, ali da još ništa nije zakazano.

Kontaktirali smo i Elzinu Pirić iz PDA sa upitom da li je njena stranka dobila bilo kakav poziv za pregovore oko formiranja vlasti, ali je ona rekla da nema komentar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.