Prerađivačka industrija u RS-u zabilježila je pad od 2,4 posto, dok je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježila rast od 27 posto.

Vlada RS prihvatila je danas Informaciju o statističkim pokazateljima stanja u oblastima prerađivačke industrije i njihovom kretanju za period januar - septembar 2018. godine.

Ukupna industrijska proizvodnja u RS-a u tom periodu u poređenju sa istim periodom 2017. godine, veća je za 5,3 posto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - septembar 2018. godine u poređenju sa istim periodom 2017, imala je rast u dva područja. Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježila je rast od 27 posto, vađenje ruda i kamena rast od 0,7 posto, dok je područje prerađivačke industrije zabilježilo pad od 2,4 posto, naveli su iz Vlade RS-a.

Istaknuto je i da je u periodu januar-septembar 2018. godine, RS ostvarila izvoz od 2,7 milijardi KM, što je više za 8,9 posto u odnosu isti period 2017. godine, te uvoz od 3,9 milijardi KM, što je više za 8,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu januar-septembar 2018. godine iznosila je 70,7 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 1.145.252.000 KM, saopćili su iz Vlade.

Broj zaposlenih u industriji u periodu januar-septembar 2018. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine veći je za 2,2 posto.

Vlada RS-a usvojila je danas i Informaciju o novom portalu „Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje“ koji je javnosti dostupan od septembra ove godine. Kontakt tačka obuhvata bazu podataka koji se odnose na postupke, administrativne procedure i formalnosti za pokretanje i obavljanje privrednih djelatnosti.

Vlada je zadužila organe uprave i druge subjekte da u slučaju određenih promjena u propisima i procedurama sve informacije dostave kako bi se Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje redovno ažurirala.