open-navfaktor-logo
search
Pitali smo urologa
Prim. dr. Selver Šabanović: Ulazi li muškarac u menopauzu, ko ne smije uzimati vijagru
Posljednjih godina sve je više mladih bračnih parova koji imaju problem steriliteta. Kod nas je praksa da se u takvim slučajevima žena godinama podvrgava raznim ispitivanjima i tretmanima, ali ne i muškarac, a često je problem u njemu, kaže specijalista urolog
07.06.2019. u 07:47
get url
text

Žene su odgovornije prema svom zdravlju i zato češće odlaze na preventivne preglede kod ljekara. Kazao nam je to prim. dr. Selver Šabanović, specijalista urolog, dodajući kako bi muškarci, naročito oni iznad 50. godine života, trebali više povesti računa, pogotovo o zdravlju urinarnog trakta.

- Najviše starijih pacijenata dolazi sa problemima urinarnog trakta, žaleći se na otežano, često i bolno mokrenje, a uzroci su uvećana ili upaljena prostata, te pojava karcinoma. Česti su i slučajevi pojave krvi u mokraći, te bolova u donjem dijelu trbuha. Mlađi muškarci obično imaju problem sa mokrenjem koji je izazvan infekcijom, često seksualno prenosivim bolestima, kao što su klamidija, mikoplazma i ureaplazma. Tu su i problemi sa sterilitetom, ali i oni sa erektilnom disfunkcijom - kaže Šabanović.

Koliko muškarci redovno dolaze na preglede?

- Nažalost, zemlja smo koja se ne može pohvaliti nekom zdravstvenom kulturom, naročito kada su muškarci u pitanju. Kod nas još vrijedi ona – da se kod ljekara ide kada tegobe uznapreduju. Rijetko uspijevamo animirati mušku populaciju da krenu na preventivne preglede. Ono što je važno znati jeste da za nastanak raka prostate postoje rizikofaktori, a na prvom mjestu je porodična sklonost obolijevanju (ako su otac, amidža ili brat imali bolest). U moguće rizikofaktore spadaju pušenje, alkohol, droga, određeni lijekovi, hemijski preparati. Preventiva je pravilna prehrana, bogata svježim povrćem, kao što su tikva, soja, paradajz. Zbog toga što preferiraju mediteransku prehranu Italijani manje obolijevaju od raka prostate, a najveći postotak pojave bolesti je u Švedskoj, Norveškoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u.

Kakvo je zdravstveno stanje starijih od 50 godina?

- Vrlo loše jer muškarci nemaju naviku ići ni na opće, a naročito urološke preglede. Obično dolaze sa komplikacijama, a mnogi nisu svjesni da uvećana prostata može oštetiti bubrege i mokraćni mjehur.

{$galerijaFotografija}

Sa koliko bi godina ustvari trebali krenuti na preventivne preglede?

- Oni koji spadaju u rizičnu grupu, već bi se sa 45 godina trebali podvrgnuti preventivnom pregledu. Ostalima se, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pregledi preporučuju sa 50 godina života. S obzirom na to da se prostata s godinama uvećava, kada nastaje veći broj ćelija, uvijek jedna od njih može mutirati pod nekim kancerogenim faktorom, a rezultat je - maligno oboljenje.

Kako spriječiti oboljenja urinarnog trakta i prostate?

- Unositi što više tekućine, najbolje čiste izvorske vode, a potom izbjegavati pothlađivanje ili prehladu koja često rezultira upalom. S druge strane, važno je stalno raditi na podizanju imuniteta jer najveći problem prave bakterije. Posljedica upale je stvaranje kamenaca u kojima su bakterije često zarobljene. Ako bakterije uđu u prostatu velika je mogućnost nastanka hroničnog prostatitisa. Neadekvatno liječenje može dovesti do zagnojavanja prostate koja na kraju može i prsnuti, pa time infekciju proširiti i na mokraćnu cijev te izazvati tešku infekciju ostatka urinarnog trakta.

Ulaze li muškarci u menopauzu?

- Naravno, to je tzv. andropauza, a to su godine nakon pedesete! Tada dolazi do pada hormona testosterona, a kao posljedice javljaju se oslabljena radna i seksualna sposobnost, slabi i mišićna masa, muškarac postaje nezadovoljan, često i depresivan. Kako bi se bolje nosio sa tom fazom života, propisuje mu se testosteron, ali se prije toga mora isključiti da ne boluje od karcinoma prostate i dojke.

Koliko su seksualni odnosi važni za zdravlje muškarca?

- Važni su za zdravlje cjelokupnog organizma. Nažalost, puno je muškaraca koji imaju seksualne probleme, ali zbog stida ili neznanja ne traže pomoć ljekara. Kako bi riješili te probleme, često sami, na svoju ruku, posežu za lijekovima koje nerijetko nabavljaju putem interneta, što može biti izuzetno opasno. Ono što je evidentno je to da je među onim najhrabrijim, koji se odluče zatražiti ljekarsku pomoć, jako puno mlađih muškaraca od 25 do 30 godina života.

Koji je njihov najčešći problem?

- Impotencija ili erektilna disfunkcija.

Spomenuli ste da neki na svoju ruku posežu za tabletama kako bi riješili problem. I neke studije u svijetu pokazale su da je sve više muškaraca koji koriste vijagru. Koliko je ona preporučljiva, a koliko opasna?

- Vijagra se može preporučiti samo prethodno dobro selektiranim osobama, koje nemaju kardiovaskularna oboljenja, hipertenziju ili povišen rizik za nastanak infarkta. U suprotnom, vijagra može biti kobna.

Dolaze Vam i partneri koji imaju problem bračnog steriliteta.

- Ranije se smatralo da je brak, ukoliko supruga u roku od dvije godine, uz redovne seksualne odnose, ne ostane trudna, sterilan. Sada je taj vremenski period pomjeren na godinu. Istakao bih da je posljednjih godina sve više mladih bračnih parova koji imaju taj problem. Kod nas je praksa da se u takvim slučajevima žena godinama podvrgava raznim ispitivanjima i tretmanima, ali ne i muškarac, a često je problem u njemu. Vrlo često, tokom pretraga, naiđemo na patološke spermograme. Mislim da bi oboje u isto vrijeme trebali krenuti na pretrage kako bi se u što kraćem roku utvrdio problem i krenulo ka njegovom rješavanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.