open-navfaktor-logo
search
Haos u Braziliji
Pristalice Bolsonara sukobile se s policijom u brazilskoj prijestolnici, gorjela vozila
Pristalice brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara sukobile su se s policijom, zapalile nekoliko vozila i navodno su pokušale upasti u sjedište savezne policije u glavnom gradu Braziliji.
13.12.2022. u 09:18
get url
text

Slike haosa dok mali broj demonstranata, od kojih su mnogi nosili žutu i zelenu brazilsku zastavu koja je postala simbol bolsonarizma, lutale su gradom, i kružile lokalnim televizijskim kanalima i društvenim mrežama.

Sekretarijat za javnu sigurnost Brazilije navodi u saopćenju da su sukobi izbili nakon što je policija izdala nalog za hapšenje. Tokom tog dana, sudija Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio je privremeno hapšenje Joséa Acácia Serere Xavantea, osumnjičenog za učešće u antidemokratskim protestima.

Otkako je Bolsonaro izgubio reizbor od Lule da Silve 30. oktobra, mnogi od njegovih pristalica okupili su se ispred vojnih kasarni širom zemlje, odbijajući priznati poraz i tražeći da oružane snage intervenišu. U ponedjeljak je nacionalna izborna komisija dodijelila Da Silvi i njegovom potpredsjedniku službenu potvrdu, čime je zapečatila njihovu pobjedu.

Bolsonaro, koji je više puta tvrdio da je elektronski sistem glasanja u zemlji sklon prevari i nije priznao poraz, rekao je pristalicama u petak da je njegova politička budućnost u njihovim rukama, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.