Srijeda, 27.01.2021.

Zapadna obala

Protesti zbog skupa kojeg su SAD i Bahrein organizirali u Manami

U Manami je danas počeo dvodnevni ekonomski skup “Mir za blagostanje“ koji slovi za prvi korak u predstavljanju plana SAD-a za rješavanje palestinsko-izraelskog konflikta

Širom okupirane Zapadne obale održani su masovni protesti zbog ekonomskog skupa koji se o bliskoistočnoj krizi održava u organizaciji Bahreina i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

 Demonstanri su protestirali u Hebronu, Ramallahu, Betlehemu, Janinu, Al Biru, Nablusu, Tulkarmu, Salfitu, Kalkilyi i Erihi.

Izraelske snage su suzavcima i plastičnom municijom pokušale rastjerati demonstrante u Ramallahu, Betlehemu i Al Biru. Tokom intervencije došlo je i do sukoba sa demonstrantima.

Uporedo s tim, Palestinci u blokiranoj Gazi su stupili u generalni štrajk u znak protesta međunarodnog skupa koji se održava u bahreinskoj Manami.

U Manami je danas počeo dvodnevni ekonomski skup “Mir za blagostanje“ koji slovi za prvi korak u predstavljanju plana SAD-a za rješavanje palestinsko-izraelskog konflikta, a koji je poznat i kao “Sporazum stoljeća“.

Iz Bijele kuće je saopćeno da će to biti zgodna prilika da se razmotre potencijali za investicije koje bi otvorile vrata svijetle budućnosti naroda na Bliskom istoku.

S druge strane, palestinske vlasti odbile su učestvovati na skupu i optužuju organizatore za proizraelski stav i zanemarivanje prava palestinskog naroda.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh