open-navfaktor-logo
search
WHO na terenu
Provjerava se tržnica u Wuhanu za koju se vjeruje da je izvor epidemije koronavirusa
Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuje porijeklo koronavirusa, posjetio je tržnicu stoke u početku povezanu sa prvim izbijanjem epidemije u kineskom gradu Wuhanu.
31.01.2021. u 14:46
get url
text
get url
text

Kako javlja BBC, tim je ušao na sada zatvorenu stočnu tržnicu Huanan kroz gomilu okupljenih medija. Prema istraživanju koje je citirala WHO, mjesto je povezano sa 70 posto ranih infekcija koronavirusom.

Rad tima fokusiran je na potencijalni prijenos virusa sa životinja na ljude. Međutim, ova tržnica u Wuhanu koja je nekada u ponudi imala širok spektar egzotičnih vrsta - možda je jednostavno bila odgovorna za širenje bolesti, a ne za njezino izazivanje.

Ranije su naučnici otišli u veleprodaju kako bi se raspitali o gradskom lancu nabavke smrznutom robom. Pitanje koliko dugo koronavirus može preživjeti na smrznutim površinama moglo bi biti presudno za razumijevanje njegovog porijekla.

Kineska vlada podržala je ovo ispitivanje jer bi moglo unaprijediti ideju da je bolest u zemlju doputovala odakle je krenula smrznuta hrana, prenosi BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.