open-navfaktor-logo
search
Zaustavljena inflacija
Prvi put u posljednjih godinu dana: U decembru u RS-u zabilježen pad cijena proizvoda i usluga
Cijene roba i usluga u RS-u su u decembru pojeftinile, što je prvi put u posljednjih godinu dana da je zabilježen pad cijena na mjesečnom nivou.
23.01.2023. u 12:44
get url
text

Također, ako se posmatraju zvanični statistički podaci, rekordna godišnja inflacija je također zaustavljena.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,4 posto.

Najveće poskupljenja u RS-u na mjesečnom nivou, zabilježena su u martu i oktobru prošle godine, a godišnja inflacija je iz mjeseca u mjesec obarala decenijske rekorde i jesenas je iznosila oko 16 posto.

Najveći godišnji rast cijena zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića od oko 23 posto, dok su u ovoj grupi najviše poskupili mlijeko i mliječni proizvodi i to za preko 40  odsto, a veliki godišnji rast cijena zabilježen je i u odjeljku prevoz od 17,4 posto, posebno prijevoz u aviosaobraćaju od 40,5 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća u RS-u isplaćena u decembru 2022. godine iznosila je 1.217 КM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 17,2 posto, a realno za 3,2 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.