open-navfaktor-logo
search
Čeka se Skupština
Radnici UIO korak od štrajka: Šta će biti s naplatom PDV-a, čekaju li nas gužve na graničnim prijelazima?
Radnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) korak su od štrajka.
09.04.2021. u 10:59
get url
text

Preostalo je samo da Skupština Sindikata radnika u UIOBiH 22. aprila ozvaniči odluku i odredi se u kojoj formi će biti održan štrajk.

- Nemamo kud, ovo je odgovor na ignorantski odnos Vijeća ministara BiH prema državnim službenicima. Polovinom marta obratili smo se Vijeću ministara, ali do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor. Ne preostaje nam ništa nego da stupimo u štrajk. Već je imenovan i štrajkački odbor - kaže za Faktor Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika UIOBiH.

VEZANI TEKST - Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH zabrinut za zdravlje carinika

Prema njenim riječima, najvažniji zahtjevi radnika bili su donošenje kolektivnog ugovora i povećanje plaća, odnosno vraćanje ne period od 2012. godine.

- Mi smo žrtve diskriminacije. Svi nivoi, od entiteskog do općinskog plaće državnim službenicima određuju prema rastu neto plaće. Jedino to nije slučaj na državnom nivou, pa je tako osnovica 2008. bila 535 KM, a danas je 475,69.

Svjesni da živimo u vanrednim okolnostima pandemije koronavirusa i naš zahtjev nije da se vratimo na 2008. godinu, ali barem može osnovica biti 498 KM iz 2012. Prema nekim procjenama, država je na ime te umanjene osnovice u nešto više od osam godina "uštedila" 170 miliona KM. Što se tiče kolektivnog ugovora, još prije godinu smo formirali pregovarački tim i sve vrijeme čekamo da to uradi i Vijeće ministara - ističe Mrnjavac. 

VEZANI TEKST - Iznenadit ćete se ko ne plaća PDV i ne mora imati fiskalnu kasu u FBiH

Naplata indirektnih poreza jedna je od najvažnijih finansijskih stavki u budžetima u BiH. Može li doći do zastoja ili prekida naplate PDV-a ukoliko bude štrajka?

- Kakva forma štrajka, odlučit će naravno Skupština. Možda to bude štrajk upozorenja od recimo dva sata, šta bi to značilo za promet na graničnim prijelazima, nije teško pretpostaviti. U svakom slučaju, u skladu sa procedurom 35 posto zaposlenih mora biti na svojim radnima mjestima - podvukla je Mrnjavac i dodala kako je jedan od zahtjev prema Vijeću ministara bio i taj da se izjednače prava radnika i šefova kada je u pitanju naknada za odvojeni život.

VEZANI TEKST - Interna revizija u UIO: Analizirana nacionalna zastupljenost zaposlenih, ko je oštećen

S druge strane, u UIOBiH nam je rečeno da su upoznati sa najavom štrajka.

- Uprava još nije obaviještena da je donesen konkretan datum stupanja u štrajk zaposlenih. U svakom slučaju ako i dođe do štrajka, mora se osigurati minimum procesa rada u UIO u skladu sa Odlukom o utvrđivanju minimuma procesa rada u UIO za vrijeme trajanja štrajka. 

Teško je u ovom trenutku davati bilo kakve procjene o eventualnoj finansijskoj šeti i padu prihoda zbog štrajka. Činjenica je da bi zbog eventualnog štrajka moglo doći do usporavanja poslovnih procesa, dužih čekanja na carinjenje roba i slično - saopćili su nam u UIOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.