Utorak, 06.06.2023.

Ramić: U ovom mandatu uloženo više od šest miliona u Srebrenicu

Svake godine Ministarstvo je ulagalo više od milion maraka na područje Srebrenice

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić prisustvovao je danas otvaranju obnovljenih putnih dionica Brda - Žutica i Bučinovići - Brda, u najvećoj srebreničkoj mjesnoj zajednici Sućeska.

Ukupna dužina dionica je 2350 m, a riječ je o projektu, koji je realiziran sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba uz sufinansiranje Općine Srebrenica.

- U ovom mandatu, svake godine Ministarstvo je ulagalo više od milion maraka na područje Srebrenice, a ukupno u mandatu riječ je o iznosu od 6.157.000 KM. Od zapošljavanja, preko obnovne stambene i saobraćajne infrastrukture, do podrške studentima i đacima. Od najvećeg je značaja da se svim bošnjačkim povratnicima na području Srebrenice omoguće uslovi za opstanak ove zajednice - kazao je ministar Ramić.

Ramić je dodao da su realna očekivanja da u idućem mandatu bude povećan budžetski okvir Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kako bi na raspolaganju bila još veća sredstva za podršku povratnicima.

Ramić je istaknuo i ulogu bošnjačkih predstavnika u lokalnoj vlasti Srebrenice, na čelu sa predsjednikom Skupštine opštine Alijom Tabakovićem i zamjenikom općinskog načelnika Nerminom Alivukovićem, koji su, kako je kazao, imali ogroman doprinos u realizaciji projekata.

- U nekim prošlim vremenima bilo je u najvišim državnim institucijama vlasti nekih predstavnika iz Srebrenice, no nažalost ti predstavnici su više iskorištavali moralni kapital povratnika, nego što su im pomagali. U ovom smo mandatu nastojali da pojačamo finansijsku podršku insitucija ovom povratničkom kraju i sami Bošnjaci Srebrenice su to prepoznali i unijeta je nova energija u proces povratka u ovom kraju - zaključio je Ramić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh