open-navfaktor-logo
search
Globalna pandemija
Restriktivne mjere zbog koronavirusa i u Belgiji produžene do 3. maja
Belgija će produžiti restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa do 3. maja, kazala je u srijedu savezna premijerka Sophie Wilmes.
15.04.2020. u 21:44
get url
text

- Restriktivne mjere nastavit će se nakon prvobitnog roka 19. aprila, s pod istim uslovima koji su primjenjivani prošlog mjeseca - rekla je Wilmes nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pojasnila je da je ljudima dozvoljeno da napuste domove samo kako bi kupili hranu i lijekove, posjetili doktora, pomogli nekome kome je potrebna ili otišli na posao. Dodala je da će Vlada Belgije nastaviti da potiče rješenja za rad od kuće.

- Osim supermarketa i apoteka, sada mogu biti otvorene i trgovine opreme za vrtlarstvo i „solomahere“, dok je snack barovima i restoranima i dalje dozvoljeno da rade isključivo dostavu. Ljudima je dozvoljeno da šetaju vani sa članovima porodice iz istog domaćinstva, ali obavezno držanje udaljenosti od 1,5 metra - pojasnila je Wilmes.

Vlada Belgije je zadržala politiku strogih policijskih kazni zbog kršenja restriktivnih mjera, koje iznose 250 eura za prvo i 350 eura za drugo kršenje.

Oko 40 posto smrtnih slučajeva zabilježeno je u staračkim domovima, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost širom zemlje.

- Međutim, nakon što smo obavili čak 11.000 testiranja u staračkim domovima, Vlada će sada jednom članu porodice dozvoliti da posjećuje rodbinu - istakla je Wilmes.

Vlada je također odlučila da otkaže sve veće sportske i kulturne događaje i festivale do 31. augusta.

U Belgiji je broj zaraženih koronavirusom u srijedu povećan na 33.573, dok je preminulo 4.440 oboljelih. Iz belgijskog Kriznog centra navedeno je kako je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza kod još 2.454 osoba, od kojih je 250 hospitalizirano.

U istom periodu je izliječeno 239 osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza, čime je broj oporavljenih dostigao 7.107. Broj preminulih je povećan za 283, čime je ukupan broj u Belgiji dostigao 4.440.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 132.200 ljudi, a potvrđeno je više od 2.020.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 505.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.