open-navfaktor-logo
search
Zbog koronakrize
Rizik od nestašice: Zabrana izvoza inzulina u Evropi izazvala zabrinutost 60 miliona dijabetičara
Posljednjih sedmica nekoliko evropskih zemalja zabranilo je izvoz inzulina u strahu da će pandemija COVID-19 izazvati nestašicu tog lijeka vitalnog za milione dijabetičara, a čelnici te industrije taj strah smatraju neutemeljenim.
10.04.2020. u 07:17
get url
text

Evropska unija kontrolira izvoz lijekova tokom pandemije koronavirusa, i to uglavnom onih lijekova koji se koriste za liječenje te bolesti, uključujući mišićne relaksante, lijekove protiv bolova i hidroksiklorokin.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je vlade da ukinu takve zabrane, upozoravajući da bi moglo doći do ozbiljnih nestašica.

Neke zemlje, zabrinute zbog sve veće potražnje uslijed blokada i oprezne zbog cjenovne konkurencije zemalja uvoznica, dodale su inzulin na svoje popise lijekova zabranjenih za izvoz.

Trenutno se inzulin ne može izvoziti iz desetak zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Portugal, prema nacionalnim listama koje je proučio Reuters. Neke države, uključujući Poljsku i Češku, zabranile su izvoz inzulina i prije koronakrize zbog lokalne nestašice.

Francuska agencija za lijekove ANSM nije odgovorila na zahtjev za komentarom. Dva industrijska izvora direktno upućena u materiju rekli su da je francuska zabrana usmjerena na sprječavanje prodaje distributerima koji prodaju lijekove u inostranstvu po višim cijenama tokom krize.

Britansko ministarstvo zdravstva nije imalo neposrednih komentara. Portugalski regulator nije odmah bio dostupan za komentar.

Iako nisu zabilježene nestašice u Evropi, dužnosnici industrije kažu da je to izazvalo zabrinutost u vezi sa stalnom opskrbom lijekovima koje svakodnevno koristi oko 60 miliona ljudi na kontinentu.

- Na tim listama vidimo proizvode izvan okvira bolesti COVID-19. Liste ne bi trebale uključivati proizvode poput inzulina. To nije prihvatljivo i predstavlja rizik od nestašice - rekao je zamjenik direktora evropskog udruženja za distribuciju zdravstvenog osiguranja Martin FitzGerald.

Dijabetičarima se prepisuje inzulin na mjesec dana, no recepti su u nekim evropskim državama produženi na tri mjeseca, što dodatno povećava potražnju, objasnio je FitzGerald.

Većina se nacionalnih trgovinskih ograničenja odnosi samo na distributere, koji pokrivaju do 65 posto isporuka lijekova apotekama. Bolnice se uglavnom opskrbljuju direktno od proizvođača koji su u pravilu izuzeti zabrane izvoza.

Savjetnik za stručna pitanja Farmaceutske grupe Europske unije Jan De Belie rekao je da do sada nije zabilježena nestašica inzulina u Europi.

Proizvođači kažu da je u Italiji i Španiji došlo do privremene nestašice lijekova koji se koriste za liječenje pacijenata koji su oboljeli od Covid-19, no nema naznaka o problemima sa zalihama drugih lijekova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.