VEZANI TEKST - Švedska ministrica vanjskih poslova potpisala zahtjev za pridruživanje NATO savezu

iz ruskog ministarstva ističu da je Vlada Švedske 16. maja donijela odluku da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, te da je Rusija više puta poručivala da je izbor načina da se osigura nacionalna sigurnost unutrašnja stvar svake zemlje.

- Vanjska politika Štokholma bila je zasnovana na neutralnosti više od 200 godina i decenijama je ostala važan faktor u osiguranju stabilnosti i povjerenja u regionu Baltičkog mora. Ulazak Švedske u NATO nanijet će značajnu štetu sigurnosti sjeverne Evrope i Evrope u cjelini. Ruska Federacija će morati poduzeti mjere odgovora, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti koje se javljaju u ovom kontekstu. U tom pogledu mnogo će zavisiti od specifičnih uvjeta integracije Švedske u Sjevernoatlantski savez, uključujući i potencijalno razmještanje udarnih sistema ovog vojnog bloka na njenoj teritoriji.

U svakom slučaju, članstvo u NATO-u neće povećati sigurnost Švedske samo zato što niko ne prijeti zemlji. Međutim, to će svakako dovesti do gubitka njenog suvereniteta u donošenju vanjsko-političkih odluka. Sa naše strane, uvjereni smo da ovaj izbor političara koji su trenutno na vlasti u Švedskoj ne zadovoljava dugoročne interese švedskog naroda - objavljeno je na zvaničnoj stanici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.