Njegova glasnogovornica rekla je da su liječnici podlegli pritisku ruskih vlasti, dok glavni liječnik tvrdi da je ta odluka donesena jer Navalni još uvijek nije dovoljno dobro za putovanje. Prema navodima medija, trebao je biti prevezen avionom u Njemačku na daljnje liječenje, piše Sky News.

VEZANI TEKST - Snimak trovanja Putinovog kritičara šokirao svijet: Popio je crni čaj, a onda su u avionu krenuli jezivi krici

Podsjetimo, Navalni je hospitaliziran jučer ujutro sa sumnjom u trovanje. Kancelarka Angela Merkel ranije je rekla novinarima da je Njemačka spremna pružiti medicinsku pomoć Navalnom ako primi za to zahtjev.

- Ako to zatraže, pružit ćemo medicinsku pomoć, uključujući i njemačke bolnice, ali od njih mora stići zahtjev - rekla je na konferenciji za novinare koju je održala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na jugu Francuske.

Bild je također izvijestio da je bolnica Charite u Berlinu spremna liječiti Navalnog. Niko u bolnici nije bio dostupan za komentar.

Navalni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, počeo se osjećati slabo u avionu za Moskvu nakon što je u kafiću na aerodromu popio čaj u sibirskom gradu Tomsku.

Bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše. Avion je prisilno sletio u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.