open-navfaktor-logo
search
Kritičar Kremlja
Ruski opozicionar Navaljni osuđen na devet godina zatvora
Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni osuđen je na devet godina zatvorske kazne u procesu vođenom po optužbi za prevaru i nepoštivanje suda.
22.03.2022. u 14:40
get url
text

Ruski sud proglasio je zatočenog kritičara Kremlja krivim za pronevjeru velikog obima, a tužioci su tražili da se Navaljni prebaci u kažnjeničku koloniju s maksimalnim mjerama sigurnosti na 13 godina.

VEZANI TEKST - Ruski sud proglasio Navaljnog krivim za pronevjeru, tužioci traže 13 godina zatvora

Navaljni već služi kaznu od dvije i po godine robije u zatvorskom logoru istočno od Moskve zbog kršenja odredbi uvjetne kazne, pod optužbama za koje on tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

Navaljni je priveden po povratku u Moskvu 17. januara prošle godine, nakon što se oporavio u Njemačkoj od trovanja nervnim agensom prošlog ljeta, a osuđen je zbog navodnog kršenja uslovnog otpusta u slučaju koji je izazvao proteste širom zemlje.

On je pred sudom ismijavao tvrdnje da je prekršio odredbe uvjetnog otpusta dok je bio u komi i iznio je uvrede na račun ruskog predsednika Vladimira Putina kojeg je nazvao "malim lopovom".

Navaljni je na ročištu zahtjevao da mu neko pojasni kako je mogao da obavijesti vlasti gdje se nalazi dok je bio u komi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.