open-navfaktor-logo
search
Regrutacija
Rusko državljanstvo za sve strance koji se pridruže Putinovoj vojsci
Vlada Moskve planira da otvori centar za regrutaciju u vojnoj službi za strance koji žele da dobiju rusko državljanstvo po pojednostavljenoj šemi, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin u postu na svom blogu.
22.09.2022. u 08:14
get url
text

- Vlada će uskoro pokrenuti infrastrukturu pune pomoći ruskom Ministarstvu odbrane tako što će organizovati tačku za regrutaciju u vojnu službu za strance u migracionom centru Saharovo - navodi se u njegovom saopćenju. 

Prema riječima gradonačelnika, stranci koji potpišu jednogodišnji ugovor sa Oružanim snagama Rusije moći će da dobiju rusko državljanstvo "bez dugog čekanja i drugih birokratskih prepreka".

Ruska državna duma je odobrila nacrt zakona sa amandmanima koji olakšavaju dobijanje ruskog državljanstva. Prema dokumentu, stranci koji potpišu jednogodišnji ugovor sa Oružanim snagama Rusije dobit će državljanstvo bez prethodnog dobijanja boravišne dozvole. Prema postojećem zakonodavstvu, stranac mora odslužiti najmanje tri godine po ugovoru prije nego što dobije državljanstvo.

Krajem maja, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o ukidanju gornje starosne granice za osobe koje potpisuju ugovore sa Oružanim snagama Rusije i za ruske državljane i za strance.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.