open-navfaktor-logo
search
Hitna akcija
SAD proglasio vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog majmunskih boginja
Broj slučajeva majmunskih boginja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u četvrtak je premašio 6.600, što je navelo američku administraciju da poduzme hitnu akciju, javlja Anadolu Agency (AA).
04.08.2022. u 22:40
get url
text

- Proglašavam vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog majmunskih boginja - rekao je sekretar za Zdravstvo i ljudske službe (HHS) Xavier Becerra na telefonskoj konferenciji za novinare.

- Učinit ćemo ono što vjerujemo da je neophodno.

Becerra je kazao da SAD može testirati oko 80.000 ljudi sedmično na majmunske boginje, a zdravstveni zvaničnici ohrabruju ljekare da promovišu masovnije testiranje.

- Virus se brzo kreće.  Majmunske boginje se šire brže od prethodnih epidemija - rekao je nacionalni koordinator za odgovor na majmunske boginje pri Bijeloj kući Robert Fenton.

U saveznim američkim državama New York, California i Illinois u ponedjeljak je proglašeno vanredno stanje zbog sve većeg broja slučajeva majmunskih boginja.

Ipak, proglašavanje vanrednog stanja na federalnom nivou omogućit će svim saveznim državama da imaju pristup fondovima za hitne slučajeve za borbu i pokušaj obuzdavanja epidemije.

Također će omogućiti federalnoj vladi prikupljanje podataka o slučajevima zaraženih i vakcinacijama širom države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.