open-navfaktor-logo
search
Historijski dan
SAD: U Predstavničkom domu počela rasprava prije glasanja o Trumpovom opozivu
Debata bi trebala trajati šest sati, a u njoj će podjednako učestvovati i republikanci i demokrate, nakon čega će pristupiti glasanju posebno o svakoj tački optužnice kojima se Trump tereti za zloupotrebu položaja i ometanje kongresne istrage
18.12.2019. u 20:28
get url
text

U Predstavničkom domu američkog Kongresa počela je debata uoči historijskog glasanja o dvije tačke optužnice koje bi mogle da dovedu do opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

- Danas, kao predsjednica Doma, svečano i tužno otvaram raspravu o opozivu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država - izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, i dodalan da je "tragično da zbog predsjednikovih nesmotrenih postupaka bude potrebna procedura opoziva".

- Nije nam dao izbora – kazala je Pelosi.

Kazala je kako su se okupili na današnjoj sjednici kako bi "branili demokratiju za narod". 

Debata bi trebala trajati šest sati, a u njoj će podjednako učestvovati i republikanci i demokrate, nakon čega će pristupiti glasanju posebno o svakoj tački optužnice kojima se Trump tereti za zloupotrebu položaja i ometanje kongresne istrage.   

Očekuje se da u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrati, nijedan od predstavnika republikanaca neće glasati za Trumpov opoziv. 

Ukoliko glasanje prođe onako kako se očekuje, bit će utrt put za suđenje Trumpu u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa. U tom domu za odluku o opozivu potrebna je podrška dvotrećinske većine njegovih članova kako bi Trump napustio Ovalni ured, a to znači da republikanska većina u Senatu lako može blokirati namjere demokrata.

Glasanju u Predstavničkom domu prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak Bijele kuće. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova - za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. 

Procedura opoziva pokrenuta u Predstavničkom domu temelji se na navodima o Trumpovim zahtjevima upućenim ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena. Ta istraga bi Trumpu koristila u predsjedničkim izborima koji su naredne godine, jer bi mu upravo Biden mogao biti protukandidat. Navodi se kako je Trump to uslovljavao zadržavanjem američke vojne pomoći. Optužen je i za ometanje istrage pokrenute u Kongresu o toj aferi.   

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixson (1974) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.