open-navfaktor-logo
search
Vojni manevar
Sjevernokorejske raketne probe izvedene u svrhu 'samoodbrane od američkih prijetnji'
Sjeverna Koreja saopćila je u subotu da su njene raketne probe izvedene u svrhu samoodbrane protiv direktnih američkih vojnih prijetnji i da nisu naškodile sigurnosti susjednih zemalja i regija.
08.10.2022. u 13:46
get url
text
Sjeverna Koreja, raketa

Sjeverna Koreja izvela je šest raketnih lansiranja u 12 dana zaključno s ovom sedmicom, među kojima i lansiranje rakete kratkog dometa iznad Japana u utorak.

- Naše raketne probe normalna su i planirana mjera samoodbrane u zaštiti sigurnosti naše zemlje i regionalnog mira od direktnih američkih vojnih prijetnji - javila je državna novinska agencija, navodeći riječi portparola avijacijske administracije.

Raketne probe "ne predstavljaju bilo kakvu prijetnju niti škode sigurnosti civilne avijacije, kao ni sigurnosti susjednih zemalja i regija, potpunim uzimanjem u obzir sigurnosti civilne avijacije".

Ta izjava reakcija je na osudu sjevernokorejskih raketnih lansiranja od vijeća Organizacije za civilnu avijaciju kao ozbiljnog sigurnosnog rizika po međunarodnu civilnu avijaciju.

Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje "pomno prati razvoj aktuelne situacije, koja je veoma zabrinjavajuća zbog američko-južnokorejskih vojnih manevara koji uključuju američki nosač aviona na nuklearni pogon, USS Ronald Reagan".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.