open-navfaktor-logo
search
12. po redu
Skup logističara LOGIN: Infrastruktura preduslov za uspješno logističko poslovanje i privredni rast Brčkog
Kontejnerski terminal Brčko je ove godine relizovao prvu dopremu praznih kontejnera iz Budimpešte, koji su iskorišteni za potrebe domaćih privrednika, i koji su dalje puni dostavljeni u Luku Rijeka
06.11.2019. u 16:43
get url
text

Skup logističara LOGIN 12, u organizaciji Udruženja logističara Brčko distrikta Trans Logistic održan je u Hotelu Jelena u Brčkom. Kroz predavanja i panel diskusiju više od 100 učesnika razgovaralo je o temi skupa "Evropska perspektiva distrikta i povezivanje na panevropske i svjetske transportne koridore".

Na osnovu ciljeva koji su proizašli na prošlogodišnjem skupu, goste je dočekala realizacija osnovnog cilja, a to je uspješno uspostavljanje kontejnerskog terminala u Brčkom. Još jednom, Brčko je bilo domaćin eminentnim stručnjacima iz oblasti logistike i predstavnicima velikih kompanija iz regiona, te predstavnicima Željeznica Federacije BiH, Željeznica Republike Srpske, Hrvatskih Željeznica i mnogobrojnih brodara svjetskih kompanija i operatera.

- Uspjeli smo da u proteklih godinu dana uspostavimo kontejnerski terminal u Brčkom. Međutim, posao svih nas ne prestaje ovde. Danas smo zaključili da je infrastruktura uslov za iskorišćenje privrednog potencijala Brčkog, koji se svojom geografskom pozicijom nalazi u blizini koridora 5c i može biti dio povezivanja juga i sjevera u pogledu transportnih puteva - rekao je izvršni direktor za logističke operacije BELISAR-a Jovo Ilić, kompanije koja je član Udruženja logističara.

Kontejnerski terminal Brčko je ove godine relizovao prvu dopremu praznih kontejnera iz Budimpešte, koji su iskorišteni za potrebe domaćih privrednika, i koji su dalje puni dostavljeni u Luku Rijeka. Ovim je Brčko smješteno na mapu evropskih kontejnerskih terminala koji su konkurentni za privlačenje novih poslova.

- Ipak, postojanje kontejnerskog terminala je samo jedan korak za uspješno logističko poslovanje koje se dalje reflektuje na poslovanje kompanija u distriktu i u BiH. Naša željeznička infrastruktura zahtijeva elektrifikaciju čime bi ovaj vid transporta postao još isplativiji i čime bismo postali ne samo put za transport robe u BiH nego i put za prolazni transport u Evropu i dalje - istakao je Ilić.

Predsjednik Uprave Luke Ploče, Hrvoje Livaja složio se u pogledu značaja infrastrukture za nesmetan protok robe.

- Luka Ploče je vrata Koridora 5c, a putevi su ti koji nas osnažuju da kroz zajedničku saradnju povežemo zemlje, a projekti i proizvodnja su šansa za rast i razvoj svakog poslovanja, pa tako i logistike - rekao je Livaja.

Podsjetimo, ove godine je došlo do obustavljanja teretnog saobraćaja preko mosta na GP Brčko, što je dovelo do toga da Brčko uprkos svim prednostima i mogućnostima bude logistički marginalizovano, što je dovelo i  do drastičnog smanjenja prihoda od terminala Brčko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.