Nakon što su na internetu objavljene fotografije na kojima se vidi naga djevojka u automobilu, policija je identifikovala trojicu mladića koji su se nalazili u njenom društvu.

Prema saznanjima Srpskainfo, u petak su uhapšeni Miroslav Popović (33) i Luka Šinik (26), dok je Stevo Guskić izbjegao hapšenje.

Glasnogovornica Policijske uprave Bosanska Gradiška Vesna Divljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenih, da se oni sumnjiče da su 12. maja na području Bosanske Gradiške počinili krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem.

– O svemu je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve dalje radnje – istakla je Divljanović.

Na društvenim mrežama, ali i pojedinim portalima, jučer su objavljene fotografije iz automobila.

Na njima se vidi djevojka koja je potpuno naga sjedi na zadnjem sjedalu, dok pored nje u vozilu poziraju još trojica muškaraca koji su u odjeći. Na nekim od slika se vidi kako jedan od muškaraca djevojku dodiruju po grudima.

Prema pričama mještana Bosanske Gradiške, riječ je o djevojci sa poteškoćama u razvoju.

Načelnik Policijske uprave Bosanska Gradiška Bojna Škorić rekao je za Srpskainfo da je policija jučer sa ovim slučajem upoznata iz medija.

– I mi smo užasnuti nakon objavljivanja ovih fotografija. Odmah smo krenuli u provjere svih informacija – rekao je Škorić.

Policija je reagovala ekspresno i za samo nekoliko sati osumnjičeni su identifikovani i uhapšeni.

Nakon što su objavljene slike uslijedile su brojni komentari po društvenim mrežema i portalima, u kojima od policije traže da što prije reaguju.

– Policija i Tužilaštvo što prije da reaguju i da pohapse ove monstrume. Sramota je šta su uradili ovoj djevojci. Svi iz Bosanske Gradiške znaju da ona ima poteškoće u razvoju, a oni su je iskoristili – samo je jedan od brojnih komentara na internetu.

Prema pričama mještana, ova djevojka radi u jednom kafiću u Bosanskoj Gradiški.

– Taj kafić se nalazi u jednom naselju i ona duže vrijeme tu radi. Moguće je da su ova trojica mladića bili taj dan u tom lokalu, pa da su poslije toga zajedno otišli sa njom – rekao je izvor blizak istrazi.

On je pojasnio da trećeosumjičeni Stevo Guskić nije pobjegao da bi izbjegao hapšenje.

– Mislim da radi kao vozač u jednoj firmi i trenutno se nalazi na službenom putu van BiH. Kada se vrati nazad kući, on će biti priveden i ispitan kao i ostali njegovi saučesnici – pojasnio je sagovornik.

Prema krivčnom zakonu RS, ko nad drugom osobom počini obljubu ili sa njom izjednačenu polnu radnju iskoristivši duševno oboljenje, nedovoljnu duševnu razvijenost, nemoć ili kakvo drugo stanje, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

– Ako ovo djelo izvrše na naročit svirep ili naročito ponižavajući način, ili od srane više lica, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina – navedeno je zakonu.