open-navfaktor-logo
search
Određen mu pritvor
Šokantni detalji pogibije četvero mladih: Vozač "rovera" umjesto da pomogne unesrećenima zakopavao oružje
Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Livanjskog kantona, Općinsku sud u Livnu je danas odredio jednomjesečni pritvor T. P. (1974) iz Livna, vozaču automobila "land rover" koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginule četiri mlađe osobe iz Livna, saopćilo je danas Tužilaštvo.
14.04.2020. u 14:43
get url
text

Osumnjičenom se na teret stavljaju teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i posebni slučajevi krivotvorenje isprave, navelo je livanjsko Tužilaštvo.

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Livnu pritvor mu je odredio zbog postojanja osnovane bojazni da će uništiti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i da će boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 9. aprila 2020. godine, oko 23 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti M-6.1 u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao automobilom "land rover", reg. oznaka O23- J-244,iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala.

On je, prema navodima Tužilaštva, lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke "VW golf II", reg. oznaka J87- E-496, a kojim je upravljao Jozo Matković (21), dok su se na mjestu putnika nalazili Slavica Vujeva (20), Vlade Vujeva (20) i Ivana Rimac (19), a koji su od posljedica zadobijenih povreda preminuli.

- Osumnjičenom se stavlja na teret da je bez pomoći ostavio osobe povrijeđene u saobraćajnoj nesreći tako da im u periodu do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i iste sakrio, zakopao, na njivi koja se nalazi oko 100-injak metara od mjesta nesreće, a koje streljivo i naoružanje je pronađeno prilikom vršenja uviđaja saobraćajne nesreće - navodi se u prijedlogu Tužilaštva.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj kući u mjestu Rujani u Livnu suprotno Zakonu o oružju i streljivu u LK, neovlašteno držao protivtenkovski raketni bacač M-80- zv. "zolja", dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 pištolja različitih modela i kalibara, lovački karabin, streljivo različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1.200 komada, te bajonete, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena.

Oružje je pronađeno u vozilu osobe S. P. koje je on u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzeo iz kuće osumnjičenog.

- Pored navedenih krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, on se također tereti da je 30. marta 2020. godine izradio lažnu ispravu, neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačkog udruženja iz Lištana. Radi se o potvrdi o kretanju, kojom se I. Š., osobi koja se za vrijeme saobraćajne nesreće nalazila na mjestu suvozača u vozilu osumnjičenog, za vrijeme opasnosti od pojave koronavirusa - COVID-19, kao lovočuvaru dozvoljava kretanje u vremenu od 00 do 24 sata - naveli su iz Tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.