open-navfaktor-logo
search
Rizik od COVID-19
Španska regija zabranila pušenje na javnim mjestima kako bi smanjila širenje koronavirusa
Španska regija Galicija zabranila je pušenje na javnim mjestima zbog zabrinutosti da ta aktivnost povećava rizik od prenosa COVID-19.
13.08.2020. u 13:55
get url
text

Zabrana pušenja stupa na snagu na ulicama i javnim mjestima, poput restorana i barova, ako fizička distanca nije moguća, prenio je BBC. Ova sjeverozapadna regija prva je uvela takvu mjeru, dok druge regije razmatraju da slijede primjer Galicije.

Zabrana pušenja u Galiciji najavljena je u srijedu na konferenciji za novinare, nakon što su stručnjaci mjeru preporučili regionalnoj vladi. Ovaj potez podržan je i u istraživanju koje je provelo ministarstvo zdravstva, objavljeno prošlog mjeseca, koje je pronašlo vezu između pušenja i povećanog širenja koronavirusa.

Istraživanje je zaključilo da je rizik povećan zbog pušača jer ne mogu nositi maske u trenutku kada puše. Takođe je rečeno da ljudi izbacuju kapljice kada izdahnu dim i riskiraju da dođe do infekciju dodirivanjem cigarete prije nego što je stave u usta.

Ova mjera je uslijedila u vrijeme kada je Španija suočena s najgorom stopom zaraze u zapadnoj Evropi. Dnevni slučajevi su porasli sa manje od 150 u junu na više od 1.500 do sada tokom augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.