open-navfaktor-logo
search
Zapelo s vizama
Šta to kriju u Wuhanu: Timu stručnjaka WHO-a za istraživanje porijekla koronavirusa nije dozvoljen ulazak u Kinu
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je kako je razočaran time što timu stručnjaka koji bi u Kini trebao istraživati način na koji se pojavio novi tip koronavirusa, još nije dobio potrebne dozvole za ulazak u tu azijsku zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).
05.01.2021. u 21:09
get url
text
get url
text

Ghebreyesus je u Ženevi održao prvu ovogodišnju press-konferenciju. Tom prilikom govorio je o stanju u kojem se nalazi međunarodni tim stručnjaka koji bi ove sedmice trebao otputovati u Kinu kako bi istraživali uzroke i način nastanka oboljenja COVID-19.

- Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu finalizirali potrebne dozvole za delegaciju koja će putovati u Kinu. Dva člana tima su odavno počeli put, a krajnje je razočaravajuće što ostali ne mogu putovati u posljednjoj minuti - rekao je on.

Dodao je kako su u kontaktu s kineskim zvaničnicima te da je misija za istraživanje porijekla virusa prioritet za WHO i međunarodnu delegaciju što su još jednom jasno kazali kineskim zvaničnicima.

Mike Ryan, direktor Programa za vanredne situacije WHO-a, navodi kako je problem s vizama bio prepreka za odlazak tima stručnjaka u Kinu.

WHO je ranije saopćio da će tim od deset stručnjaka u prvoj sedmici 2021. godine otputovati u Kinu kako bi istraživali porijeklo virusa. Delegacija je trebala posjetiti Wuhan, grad u kojem se pojavio novi koronavirus. WHO je izložen kritikama što tim stručnjaka još nije otputovao u Wuhan, iako je prošla godina od  pojave virusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.