open-navfaktor-logo
search
Sekretar NATO-a
Stoltenberg: Rusija pokušala operacijom "lažna zastava" opravdati invaziju na Ukrajinu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak kako je Rusija pokušala s operacijom "lažne zastave" da opravda invaziju na Ukrajinu.
17.02.2022. u 15:41
get url
text

Stoltenberg je na kraju dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu odgovarao na pitanja novinara. Navodeći kako su se saveznici složili da su vrata NATO-a otvorena za sve zemlje, Stoltenberg je rekao da je potvrđena i opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Ne možemo prihvatiti povratak u doba 'sfera utjecaja' u kojem velike sile maltretiraju, zastrašuju ili diktiraju drugima - poručio je Stoltenberg.

Šef Alijanse naglasio je da su saveznici spremni zasjedati s Rusijom i da je Vijeće NATO-Rusija spremno razgovarati o mnogim pitanjima.

Upitan o nasilju u Donbasu, Stoltenberg je rekao:

- Vidjeli smo da Rusija pokušava izvesti operaciju 'lažne zastave' kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu.

Na pitanje o tome da unatoč izjavama Rusije u kojima se navodi suprotno, njena vojska nije povučena na ukrajinske granice, a napetost nije smanjena, Stoltenberg je rekao:

- Ovo vojno nagomilavanje počelo je u proljeće. Vidjeli smo da su neki došli, a neki se povukli, ali opći trend je bio porast. Znate, samo zato što stavljate borbeni tenk na vlak i pomičete ga u jednom smjeru ne dokazuje da su se trupe povukle. To nije isto što i prava deeskalacija, jer te snage uvijek ulaze i izlaze. Dakle, mora postojati smisleno povlačenje. I mi to želimo, ali to ne vidimo. Naravno da se to može promijeniti, to je ono što mi želimo - zaključio je Stoltenberg.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je u četvrtak kako će se sve vojne trupe koje su završile svoje dužnosti u sklopu vježbi, uključujući i one u Bjelorusiji, vratiti u svoje baze. Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konashenkov rekao je da su se prve trupe, koje su završile vježbe, počele vraćati u svoje vojne baze.

Napominjući da će se u okviru zajedničkih vježbi Bjelorusije i Rusije, koje su u toku, 17. i 19. februara pucati bojevom municijom, Konashenkov je dodao:

- Nakon završetka vježbi, sve ruske vojne jedinice vratit će se u svoje stalne baze.

Iako je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da su se vojnici na nekim tačkama na granici s Ukrajinom počeli vraćati u svoje stalne baze, zapadni dužnosnici tvrde da te izjave nisu tačne. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.