open-navfaktor-logo
search
Zaštita
Stručnjaci upozoravaju da zbog delta soja vakcinacija mora biti 90 posto
Više predstavnika zdravstvenih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama vjeruje da zbog delta soja procenat vakcinisanih protiv koronavirusa morati dostići 90 posto i više kako bi se postigao optimalni stepen zaštite.
04.10.2021. u 08:55
get url
text

Prisutnost delta varijante koronavirusa dodatno je povećala potrebu da se ljudi vakcinišu, kazali su zvaničnici za USA Today u izvještaju objavljenom u nedjelju.

- Ono što smo naučili od delte i gledajući iza delte jeste da je za postizanje prave zaštite populacije potrebno da (vakcinacija) bude veća od 90 posto - kazao je Tom McCarthy iz ministarstva zdravlja Rhode Islanda.

Slično mišljenje ima i doktor Eric Topol iz istraživačkog instituta Scrippsa.

- Sada nam treba 85 do 90 posto vakcinisanih protiv delte - kazao je Topol za USA Today.

Doktor Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti, kazao je u maju da još jedan val zaraze u jesen može biti spriječen ako do 4. maja bude vakcinisano 70 posto populacije.

Oko 56,5 posto stanovništva u Sjedinjenim Državama kompletno je vakcinisano protiv koronavirusa, prema statistikama kojima raspolaže Univerzitet Johns Hopkins. Više od 185 miliona Amerikanaca je vakcinisnao s obje doze.

Trenutno se mogu vakcinisati svi Amerikanci stariji od 12 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.