open-navfaktor-logo
search
Usaglašen certifikat
Stvoreni preduvjeti za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su stvoreni preduvjeti za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, te da se u narednom periodu očekuje početak ovog procesa.
22.09.2020. u 12:58
get url
text

- Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom, usaglasila certifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište. Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces certifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH - rekao je Košarac.

On je dodao da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće ''Ribnjak Janj'' d.o.o Tropik ribarstvo iz Banje Luke, te izrazo nadu da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz BiH.

- U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu - istakao je Košarac.

On je najavio da će u narednom periodu o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te naglasio da će Ministarstvo nastaviti kontinuirano raditi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda u cilju zaštite domaće proizvodnje, saopćilo je Ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.