open-navfaktor-logo
search
SAD
Svastika pronađena uklesana u liftu američkog State Departmenta
U liftu u američkom State Departmentu u ponedjeljak je pronađena uklesana svastika. Državni sekretar Antony Blinken osudio je ovaj čin i opisao ga kao podsjetnik da je antisemitizam još uvijek živ.
28.07.2021. u 09:05
get url
text
get url
text

- To je još uvijek sila u svijetu. I odvratna je. Njoj nije mjesto u Sjedinjenim Državama, u State Departmentu ili bilo gdje drugdje. I moramo biti neumoljivi u ustajanju (protiv toga) i odbijanju - dio je dopisa Blinkena kojeg je uputio svim zaposlenim u State Departmentu, piše CNN.

Portal Axios je prvi objavio ovaj incident.

Blinken je rekao da je svastika, koja je bila centralni dio nacističke zastave i sinonim je za antisemitizam, uklonjena iz lifta. Incident će istražiti Diplomatic Security, savezna podružnica za provođenje zakona State Departmenta, koji je zapravo izvršni odjel američke savezne vlade odgovoran za vanjsku politiku i međunarodne odnose.

Blinken je govorio o činjenici da je antisemitizam često povezan s drugim oblicima mržnje i rekao da nijedan od njih ne bi trebao biti dio američke kulture ili kulture unutar State Departmenta.

Kasno u utorak, predsjednik SAD-a Joe Biden najoštrije je osudio incident. 

- Da budem jasan: antisemitizmu nije mjesto u State Departmentu, mojoj administraciji ili bilo gdje u svijetu. Na svima nama je da ne pružamo mržnji nikakvu sigurnu luku i suprotstavimo se fanatizmu gdje god ga nađemo - napisao je Biden na svom Twitter nalogu.

Blinken, koji je odgojen u jevrejskoj tradiciji i dirljivo govori o spašavanju svog očuha od strane američkih vojnika nakon što je preživio holokaust, obratio se jevrejskim službenicima odjela u svojoj poruci.

- Našim jevrejskim kolegama: molim vas, znajte koliko smo zahvalni na vašoj usluzi i koliko smo ponosni što smo vaše kolege. A to važi za čitav naš raznoliki i posvećeni tim u Washingtonu i širom svijeta. Znam da mogu govoriti u ime zamjenika sekretara i višeg rukovodstva u Odjelu kada kažem da mi je čast služiti uz vas u ime američkog naroda - napisao je Blinken.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.