open-navfaktor-logo
search
Razlog je miokarditis
Švedska i Danska prekidaju vakcinaciju mlađih od 30 godina Moderna vakcinom
Švedska će suspendirati Moderna vakcinu protiv koronavirusa za osobe rođene 1991. godine i ranije, nakon izvještaja o mogućim rijetkim nuspojavama poput miokarditisa, objavila je u danas javnozdravstvena agencija.
06.10.2021. u 17:01
get url
text

Švedski zavod za javno zdravstvo izdao je saopćenje u kojem se navodi da podaci do kojih su došli ukazuju na učestaliju pojavu miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane ovojnice) kod mladih koji su se vakcinisali ovom vakcinom.

- Poveznica je naročito jasna u slučaju Moderna vakcine Spikevax, pogotovo nakon druge doze - navodi se u saopćenju.

Ipak dodaju kako je rizik od miokarditisa i perikarditisa vrlo mali.

Agencija sada za navedenu dobnu grupu preporučuje vakcinu Comirnaty Pfizer/Bionetch.

Ističu kako osobe rođene 1991. ili kasnije, koje su primile prvu dozu Moderna vakcina, njih oko 81.000, neće primiti drugu dozu.

Ranije ove sedmice švedska javnozdravstvena agencija objavila je da djeca od 12 do 15 godina mogu primiti samo Pfizer vakcinu.

Podsjetimo, Evropska agencija za lijekove odobrila je Pfizer vakcinu u maju, a u julu Moderna za djecu stariju od 12 godina.

Nakon ovakve odluke Švedske i Danska će pauzirati upotrebu Moderna vakcine za osobe mlađe od 18 godina nakon izvješta o mogućim rijetkim nuspojavama, poput miokarditisa, saopćila je danas Danska zdravstvena agencija, a prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.