Ukoravani što čine premalo, svjetski čelnici obećavali su jedan za drugim u Ujedinjenim nacijama da će učiniti više na sprečavanju da zagrijavanje planete dostigne čak i opasnije nivoe.

Dok su davali obećanja na Samitu o klimatskoj akciji, oni su priznali da to nije dovoljno.  A čak i prije njihovih govora, tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg posramila ih je riječima: "Kako se usuđujete?"

- Sve je ovo pogrešno, ja ne bih trebala biti ovdje - kazala je Thunberg, koja je prije više od godinu sama pokrenula protest pred švedskim parlamentom koji se pretvorio u globalne klimatske štrajkove svakog petka.

- Trebala bih se vratiti u školu s druge strane okeana. Vi, ipak, pristupate mladim ljudima nudeći im nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo vašim praznim pričama - kazala je.

- Na početku smo masovnog istrebljenja, a sve o čemu vi pričate je novac. Iznevjerili ste nas - dodala je  Thunberg.

Kasnije su ona i 15 mladih aktivista podnijeli zvaničnu žalbu ogranku UN-a za zaštitu djece, navodeći da nedostatak akcije vlada krši njihova osnovna prava.

Američki predsjednik Donaald Trump ismijavao je Thunberg na Twittteru, pišuči: "Ona izgleda kao veoma zadovoljna djevojčica koja se nada svijetloj i divnoj budućnosti. Tako lijepo za vidjeti!", prenosi Associated Press.