open-navfaktor-logo
search
SAD
Tijelo žrtve ubistva iz '80-ih pronađeno u buretu na dnu jezera: "Vidjeli smo samo košulju, kaiš i kosti"
Metalno bure u kojem se nalaze ostaci osobe ubijene prije otprilike četiri decenije pronađeno je u nedjelju na obali jezera Mead u Nevadi (SAD), što je otkriće za koje je policijska uprava Las Vegasa saopćila da je omogućeno zbog suše.
04.05.2022. u 10:07
get url
text

- Zaista je čudno. Da se jezero nikada nije povuklo, nikada ne bismo otkrili tijelo - rekao je poručnik Ray Spencer iz policijske uprave u ponedjeljak.

Poručnik Spencer je rekao da policija pokušava da sazna identitet žrtve. On je u izjavi od utorka rekao da istražitelji vjeruju da je žrtva umrla od rane iz vatrenog oružja. Odbio je da podijeli detalje o žrtvi, uključujući moguću starost ili spol, piše The New York Times.

Na osnovu odjeće i obuće u kojoj je žrtva pronađena, istražitelji vjeruju da je osoba ubijena sredinom 1970-ih ili početkom 1980-ih.

Pad nivoa vode u jezeru mogao bi rezultirati pronalaženjem drugih tijela u jezeru, rekao je poručnik Spencer.

Rendžeri iz Službe Nacionalnog parka svake godine pronađu jedno ili dva tijela na jezeru Mead, rekao je on, "tako da nije neuobičajeno raditi ubistvo na jezeru".

Stručnjaci sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu pomoći će im da identifikuju ostatke i utvrde starost metala bureta. Budući da je žrtva ubijena 1980-ih u oblasti u blizini Las Vegasa, gdje su kazina povezana s mafijom dominirala, istražitelji "definitivno neće isključiti" da je ubistvo možda bilo povezano s mafijom.

- Razmotrit ćemo tu potencijalnu mogućnost - rekao je Spencer.

Bure su oko 15 sati otkrili ljudi koji su šetali obalom jezera Mead - najvećeg američkog umjetnog jezera. Vidjeli su korodirano, zahrđalo bure zabijeno u blato, zavirili unutra i otkrili kostur.

- Spremali smo se da idemo kući našim čamcem i čuli ženu kako vrišti. Moj muž je prišao i pronašao tijelo. Košulja i kaiš bili su jedino što smo mogli vidjeti preko kostiju u raspadanju - rekla je svjedokinja otkrića.

Na fotografijama bureta koje je dobila KLAS-TV vidi se na boku, blizu obale koja se povlači, a u pozadini pluta čamac.

Svjedoci su pozvali Službu Nacionalnog parka, koja je reagovala i potvrdila da su u pitanju ljudski ostaci. Služba nacionalnog parka je tada pozvala policijsku upravu Las Vegasa, koja istražuje.

Istražitelji također planiraju skenirati slučajeve nestalih osoba iz 1980-ih kako bi potražili tragove, dodao je poručnik Spencer.

Istraga bi mogla potrajati godinama jer policija počinje "od početka".

- Osamdesetih godina nismo imali nijednu bazu podataka DNK, tako da nije bilo prikupljanja DNK - rekao je on.

Ako istražitelji budu u mogućnosti da izvuku uzorke DNK iz ostataka, bit će potreban opsežan genealoški rad da bi se utvrdio identitet osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.