open-navfaktor-logo
search
Istražuju porijeklo
Tim WHO-a posjetio kinesku bolnicu koja je prva primila Covid-pacijente
Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuju porijeklo koronavirusa sastao se u subotu s osobljem u bolnici u Wuhanu gdje su primljeni prvi pacijenti s potvrđenim oboljenjem COVID-19, nakon čega će posjetiti izložbu kojom se slavi oporavak Kine od pandemije.
30.01.2021. u 15:07
get url
text
get url
text

Grupa stručnjaka je u posjeti bolnici Jinyintan, prvoj bolnici koja je primila zvanično dijagnosticirane pacijente s COVID-19 krajem 2019. godine.

Njihov tačan raspored još nije poznat s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi twitovi i oni iz WHO-a, dok Kina gotovo prešućuje posjetu koja bi za nju mogla biti politički vrlo osjetljiva.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak umanjiti svoja očekivanja.

- Želio bih upozoriti cijeli svijet da bi ispitivanje o prijenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspješno, nije nužno pronaći izvor prvog prijenosa - rekao je novinarima direktor za hitne operacije WHO-a Michael Ryan.

Uprkos "vrlo, vrlo gustom rasporedu" grupe stručnjaka u Wuhanu, Ryan nije navodio previše detalja o njihovom programu. Spomenuo je, međutim, Institut za virologiju u Wuhanu i gradsku tržnicu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u petak je posjetu WHO označio kao "dio globalnog istraživanja" pandemije.

- To nije istraga - rekao je Zhao Lijian novinarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.