Ukoliko iračke vlasti natjeraju na povlačenje američkih snaga, Bagdad će se suočiti sa sankcijama kakve ranije nije vidio, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA). Trump je kazao kako će prospektivni ekonomski penali značajno nadjačati sankcije koje je SAD uveo Iranu.

 -Ukoliko bude bilo kakvog neprijateljstva, ukoliko urade bilo šta za što mislimo da je neprimjereno, uvest ćemo sankcije, veoma velike sankcije Iraku - rekao je Trump.

Upozorenje je uslijedio nakon što je irački parlament usvojio rezoluciju kojom od vlade traži da Sjedinjene Američke Države  i druge strane sile napuste Irak, a nakon što je ubijen iranski general Qassem Soleimani, bivši čelnik za regionalne operacije Teherana. State Department je izrazio razočarenje ovim glasanjem i pozvao Bagdad da još jednom razmotri ovo pitanje.

Trump je govorio i o američkim vojnim ulaganjima u Iraku.

 -Imamo tamo izuzetno skupu zračnu bazu. Njena izgradnja koštala je milijarde dolara - rekao je Trump.

Poručio je kako neće otići dok im ne bude plaćeno za to.

Američki predsjednik nije precizirao o kojoj zračnoj bazi govori, ali, po svemu sudeći, to je zračna baza Al-Asad, u provinciji Anbar, u središnjem dijelu Iraka. Bazom zajednički upravljaju američke i iračke snage.

Soleimani, čelnik elitne jedinice Iranske revolucionarne garde, ubijen je u američkom napadu izvedenom rano u petak nedaleko od aerodroma u Bagdadu. Njegova smrt dovela je do značajne eskalacije tenzija između SAD-a i Irana.